Навчально-виробничий відділ
Відділ є сучасною базою для практичної підготовки та перепідготовки фахівців, проведення наукових досліджень викладачів, аспірантів і студентів. На матеріалах дослідів і демонстраційних посівів, здійснених у відділі, проводяться міжнародні, республіканські й обласні науково-практичні семінари та конференції науковців, керівників і фахівців аграрних фірм, сільгосппідприємств, фермерів.
За відділом закріплено 1060 га земельних угідь, зокрема, 360 га — ріллі, 100 га — саду та 466 га лісу. До його структури входять: дослідне поле площею 90 га, дослідні сади — 70 га, дослідні овочеві ділянки — 10 га, плодорозсадник — 4 га, навчально-виробничі цехи з переробки плодів, овочів, зерна, а також теплиці й оранжереї. Дослідне поле є науково-практичною базою для викладачів, аспірантів і студентів факультету агрономії. Тут закладені багаторічні стаціонарні досліди з визначення оптимальних систем удобрення сільськогосподарських культур у польових сівозмінах, розробляються та впроваджуються нові технології обробітку ґрунту, вирощування сільськогосподарських культур тощо. Зазначені багаторічні польові стаціонари включені до Державного реєстру та є національним надбанням.
На матеріалах досліджень підготовлено та захищено 9 докторських і понад 100 кандидатських дисертацій, здійснюється підготовка дипломних робіт студентами.
На овочевих ділянках апробовують новітні технології вирощування овочевих культур. Під час навчальної і технологічної практик, під керівництвом викладачів, студенти опановують секрети вирощування розсади, зокрема, касетним способом, пересаджують її у польові умови, доглядають за рослинами та збирають урожай. У переобладнаній теплиці овочі вирощують із застосуванням краплинного зрошення та туманної установки.
Тематика наукових досліджень включає питання розроблення нових і вдосконалення існуючих технологічних процесів вирощування овочів (капусти різних форм і сортів, огірків, баклажанів, перцю, спаржі, цибулі ріпчастої та порею, часнику, салату, шпинату, васильків, коріандру, селери, пастернаку). Ведеться насінництво сортів овочевих культур кафедри овочівництва (часнику, цибулі, пастернаку).
У навчальному плодовому розсаднику студенти 2–3 курсів набувають навичок із технології вирощування саджанців винограду, клонових підщеп зерняткових і кісточкових культур відсадками, їх садіння у перше поле розсадника й окулірування, доглядають за окулянтами, а також готують саджанці для зберігання та реалізації, закладають маточні насадження еліти суниці, вирощують її розсаду, обрізують промислові насадження смородини та порічок, збирають урожай плодів яблуні та ягідних культур.
В інтенсивних насадженнях яблуні студенти виконують роботи з нормування врожаю та поліпшення його якості (проріджування зав’язі, літнє обрізування). Упродовж зимового періоду доглядають за садивним матеріалом, проходять практику з обрізування плодоносних насаджень плодових культур різних конструкцій, проводять зимове щеплення.