28.07.2013 5374

1025 річниця Хрещення Русі

   28 липня в Україні відзначається державне свято – 1025-річчя хрещення Київської Русі-України. Ця дата обрана не випадково, адже саме в цей день Православна Церква вшановує пам'ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

   Хрещення Київської Русі стало видатною подією в історії нашого народу, яке мало важливі наслідки для нашої країни: воно завершило початий у першому столітті та зміцнений трудами слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія багатовіковий процес становлення християнства в нашій давній державі, а для Руської Православної Церкви стало початком її офіційного існування та створило духовну основу для єдності Давньоруської держави.

   За кілька століть в Київській Русі була створена висока християнська культура, яка виникла і зміцніла на ґрунті боротьби з язичницьким спадком. Християнство збагатило східнослов'янські народи новими науковими й філософськими поняттями, досі невідомими слов'янам, прискорився розвиток древньоруської літературної мови.

   Християнство мало всебічний вплив на культурне життя наших предків: на освіту й літературу, на живопис і архітектуру, на державні закони й політику тощо. Нова релігія визначила основу середньовічної культури нашої країни і тим поєднала слов'янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала далі розвиватися на ґрунті власної творчості, що сприяло самовизначенню Київської Русі та знаходженню нею свого місця у світовому історичному процесі. А ще християнство зміцнило душі простого населення держави, подарувавши йому надію і опору в скрутні моменти життя. Адже воно змінило бачення й статус родини, закликає бути щирими і милосердними до всіх оточуючих, а любов, яку заповідає Господь через Священне Писання, це є союз у любові рівних перед Богом людей.

Рубрика: Бібліотека