14.02.2022 5826

14 лютого - День святого Валентина

14 лютого  - День святого Валентина
14 лютого - День святого Валентина

Ніхто не може нині сказати, чи легенда це, чи реальна історична дійсність, адже досі достеменно невідома історія цікавого свята, яке сьогодні називають Днем всіх закоханих. Хоча все ж більшість легенд і переказів стверджують, що воно пов’язане з ранньохристиянським мучеником Валентином, пам’ять якого церква вшановує саме 14 лютого.

Валентин був єпископом в італійському місті Терна (поблизу Риму) та жив у III столітті. У роки правління імператора Клавдія II (268-270 рр.) солдати Римської імперії не могли брати шлюб, аби не витрачали життєдайну енергію для виконання обов’язку  на власні особисті справи. Та закони життя не обманути, і головним у ньому, а саме тим, що має найбільший сенс, є любов. Тож посланець від Бога, Валентин, відчуваючи свою місію творити добро та диво на продовження життя на землі, таємно вінчав усіх закоханих. Коли про це довідався імператор, то наказав за ослух, за «антидержавну діяльність», стратити єпископа. Перебуваючи у в’язниці, Валентин подружився з дочкою одного з тюремних наглядачів і закохався в неї. І перед стратою написав дівчині коханій про свої палкі почуття, який підписав: «Твій Валентин».

Незважаючи на всю трагічність події, традиція писати «валентинки» лишилася з людьми донині. А тому 14 лютого всі закохані світу мають нагоду написати зізнання своїм обранцям та обраницям і презентувати їх, разом зі словами щирого кохання.

Стіни корпусів Уманського національного університету садівництва пам’ятають безліч палких відкритих і прихованих поглядів кохання, а алеї студмістечка можуть написати цілі томи захопливих зізнань. Тож не дивно, що спільнота всіх,  чиїй долі є сторінка нашого навчального закладу, більш ніж на 50% складається з міцних родин, які поєднані студентським коханням проходять дорогою життя.

Шановна університетська родино! Закохуйтеся та будьте коханими! Хай вам щастить на взаємність, щирість і довговічність найсвітлішого, найбажанішого та найнатхненнішого почуття – кохання!