14.08.2014 1820

140 років від дня народження академіка О.І. Душечкіна (1874-1956)

«Вітчизняна наука знає чимало прикладів, коли стежини у світ незвіданого прокладали вихідці з народу, і їх відкриттями ми по праву пишаємося зараз. До цієї славної плеяди належить видатний учений, перу якого належить понад 200 праць, агрохімік і фізіолог рослин, талановитий педагог, що створив школу агрохіміків на Україні, –

Олександр Іванович Душечкін…»

П.А. Власюк

 

13 серпня виповнюється 140 років від дня народження Олександра Івановича Душечкіна.

О.І. Душечкін – відомий агрохімік і фізіолог рослин, академік АН УРСР, заслужений діяч науки УРСР, голова Українського відділення Всесоюзного сільськогосподарського товариства, засновник і перший директор Інституту фізіології рослин і генетики, доктор сільськогосподарських наук, професор.

Основні напрями наукових досліджень вченого охоплювали агрофізіологічні дослідження рослин, динаміку поживних речовин у ґрунті, використання мінеральних добрив, їх зберігання і застосування.

О.І. Душечкін зробив значний внесок у розвиток Уманського СГІ. У 1923 р. вчений очолював кафедру агрохімії і ґрунтознавства університету. Під його керівництвом було проведено наукові дослідження ґрунтів на Уманщині.

Життєвому шляху і науковій діяльності О.І. Душечкіна присвячена книга П.А. Власюка «Академік О.І. Душечкін», яка зберігається у фонді Наукової бібліотеки університету. Студент Уманського агротехнікуму (1923-1925 рр.), а згодом – академік, президент Української академії сільськогосподарських наук (1956-1962) Петро Антипович Власюк розповів про свого дорогого  вчителя, «про людину, чиє життя і діяльність є прекрасним прикладом служіння науці і суспільству».

Біографічний нарис про О.І. Душечкіна стане для студентської молоді  яскравим прикладом для наслідування.

Ірина Гончаренко, заступник директора Наукової бібліотеки