16.07.2014 4716

16 липня – 24 річниця прийняття Декларації про державний суверенітет України

Сьогодні – 24 річниця прийняття Верховною Радою УPCP документу великої історичної ваги – Декларації про державний суверенітет України. Її ухвалення стало потужним поштовхом до відродження української незалежності, засвідчило  споконвічне прагнення українців бути господарями на своїй землі та чітко окреслило їх історичний вибір – творення самостійної демократичної правової держави.

Єдиним джерелом державної влади визнавався народ, а територія України проголошувалася недоторканною. Уперше, після багаторічного замовчування, документ визнавав невід'ємні права і свободи людини.

Попри те, що Декларація про державний суверенітет України не отримала статусу конституційного акту, вона стала основою для «Акту проголошення незалежності України», прийнятого 24 серпня 1991 року.

Тобто16 липня 1990 року справедливо можна вважати першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель, до фактичного і юридичного утвердження незалежності України.

І саме завдячуючи Декларації розпочався розвиток зовнішніх відносин України як суб’єкта міжнародного права, було закладено основоположні принципи й пріоритети української зовнішньої політики щодо рівноправної участі нашої рідної держави у міжнародному житті, активного сприяння зміцненню загального миру і міжнародної безпеки, безпосередньої участі у загальноєвропейському процесі та європейських структурах.

Наші незалежність і суверенітет, засвідчені Декларацією 1990 року, вистражданні віками поколіннями мільйонів українців, навіки з’єднали наш народ у єдиному прагненні спільного квітучого життя на рідній землі.

Світлана Нижник, директор Наукової бібліотеки Уманського НУС