27.01.2014 4928

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. «Голокост» у перекладі з англійської означає «Знищення», а на івриті звучить як «Шоа» – «Катастрофа».

Початком цього страшного явища став 1938 рік, коли в ніч з 9 на 10 листопада по всій Німеччині прокотилася хвиля насильства, відома як «Кришталева ніч». Споганені і знищені сотні єврейських кладовищ і синагог, зруйновані і пограбовані сотні єврейських магазинів стали першим фактом прояву ненависті до єврейського народу. А загалом під кривавий маховик систематичного переслідування і знищення (голокосту) потрапили й інші народності, яких нацисти вважали неповноцінними або шкідливими.

Саме тому 1 листопада 2005 року, у річницю визволення радянськими військами в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі, Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій постановила, що день 27 січня щорічно буде відзначатися як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

«Голокост, що призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченних жертв із числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», – йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами – ще понад 90 держав.

З нагоди 65-річчя звільнення Освенцима Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун оприлюднив послання, в якому закликав усі народи зберігати пам'ять про Голокост і відстоювати людську гідність для всіх. «Через жахи гетто і нацистських таборів смерті пройшли безліч чоловіків, жінок і дітей, яким, проте, вдалося вижити. Всі вони хочуть донести до кожного з нас найважливішу думку – думку про тріумф людського духу», – зазначив генсек ООН.

«Люди, які пережили Голокост, будуть з нами не вічно. Але пам'ять про те, що вони пережили, повинна залишатися з нами», – заявив Пан Гі Мун, підкресливши, що історії цих людей «мають зберегтися в пам'ятниках, у підручниках і, перш за все, в рішучому прагненні людства запобігти геноциду та іншим тяжким злочинам».

З 1953 року Ізраїль присуджує людям, що переховували євреїв у роки Голокосту, почесне звання Праведника народів світу. На сьогоднішній день у світі налічується близько 15 тисяч праведників, серед них – близько 3,5 тисяч громадян колишнього СРСР.

Генеральна Асамблея ООН закликала держави розробити просвітницькі програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам'яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актам геноциду в майбутньому.

                                                              Надія Зубова, методист ЦКВ