27.06.2022 4167

28 червня - День Конституції України

28 червня - День Конституції України
28 червня - День Конституції України

28 червня – визначний день для всіх українців, адже ми відзначаємо чергову річницю ухвалення Конституції України. Ми цілком справедливо можемо називатися найдемократичнішою нацією світу, адже перші стали жити за законами гласності та порядку, за Конституцією Пилипа Орлика. І нині Конституція є основним законом, що гарантує кожному громадянину України свободи і права, а також визначає політичний устрій держави.

Офіційна Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року Верховною Радою України. І цей крок дав змогу закріпити правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, забезпечивши підвищення міжнародного авторитету молодої незалежної держави на світовій арені.

У 2022 році День народження Основного Закону України є вперше за його історію не вихідним днем. Усі люди, які перебувають нині на території країни, переконані, що трудова діяльність у суворих воєнних реаліях лише на користь і пришвидшує шлях до перемоги і миру в рідній Україні.

Українці – велика нація, єдина, непоборна, дружна та сильна, яка заслуговує та матиме вільне життя; ми піклуємося про свій духовний спадок і дбаємо про культуру, моральність, людяність кожного; віримо у добро та справедливість. Саме на українців покладено місію звільнення світу від аморальності та деградації, варварського обмеження та рабської психології.

Цьогорічний День Конституції України є символом незламності нашої держави, адже вже понад чотири місяці ми стоїмо на варті власних конституційних засад: «… спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім українським народом права на самовизначення, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, підтверджуючи європейську ідентичність українського народу». І ми боротимемося за рідні землі, на яких обов’язково маємо «… розвивати та зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням».

Ми пишаємося своєю країною та її громадянами. З державним святом, шановні земляки!

 

Ректорат

Профком

Рада студентського самоврядування