16.11.2015 5237

Абіт-консультант: алгоритм успішного вступу в 2016 році

Сучасний абітурієнт опинився в складній ситуації, адже з новими правилами вступу стати студентом зможе тільки той, хто націлений на це вже сьогодні. Одинадцятикласник ще на початку навчального року повинен не лише визначитись з майбутньою професією та обрати університет, а й детально вивчити умови вступної кампанії та особливості ЗНО, керуючись правилом: «Обізнаний – значить озброєний».

Тому, шановні вступники, щоб Ви без зайвих труднощів стали студентами, пропонуємо вашій увазі алгоритм обов’язкових дій у 2015-2016 н.р.

Протягом ВЕРЕСНЯ-ЖОВТНЯ доцільно зробити три речі. Перш за все, пройти профорієнтаційне тестування, що допоможе вибрати напрямок підготовки та майбутню професію. Так, наприклад, в Уманському НУС працює профцентр. Його кваліфіковані спеціалісти допоможуть визначити оптимальний перелік професій, що відповідають інтересам, здібностям і рисам особистості абітурієнта.

Наступний крок – треба визначитись з переліком навчальних закладів, до яких подаватимете документи.

Рекомендуємо також пройти довузівську підготовку на базі університету. Навчальний заклад нарахує додаткові 10 балів за підготовчі курси. Слід зауважити, що бали нараховуються при вступі на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

У ЛИСТОПАДІ-ГРУДНІ відвідайте день відкритих дверей в обраних вузах, під час яких дізнаєтесь детальну інформацію про правила вступу, рівень вимог до сертифікатів ЗНО з навчальних предметів, умови проживання, кар’єрні перспективи після отримання диплому тощо.

У СІЧНІ зареєструйтесь на пробне ЗНО-2016. Участь у ньому дає безцінну можливість ознайомитись на практиці із особливостями процедури проведення тестування, психологічно підготуватися до його проходження, зорієнтуватися в різних формах завдань, розрахувати час на виконання завдань тощо.

У ЛЮТОМУ (з 1 лютого до 4 березня) зареєструйтесь на основну сесію ЗНО в 2016 році. Оберіть до чотирьох предметів. Краще відразу в лютому відправити в РЦОЯО пакет необхідних для реєстрації документів: копію паспорта або свідоцтва про народження, якщо паспорта ще немає, та довідку зі школи про наближення завершення середньої освіти. Так у Вас буде більше шансів переробити документи, якщо в них виявиться помилка. До речі, відповідь з центру оцінювання приходить всього за 3-5 днів: або запрошення і сертифікат учасника зовнішнього незалежного оцінювання, або відмова з поясненням причини. Але якщо відповіді немає більше трьох тижнів, терміново звертайтеся в РЦОЯО.

У КВІТНІ-ЧЕРВНІ успішно складіть пробне та основне ЗНО-2016. Після цього можна зі спокійною душею збирати документи необхідні для вступу в 2016 році.

Протягом 11-27 ЛИПНЯ подаємо документи до ВНЗ, в тому числі до Уманського НУС. Законом України передбачено, що у 2016 році на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання, подаватимуть заяви тільки в електронній формі. Правилами вступу до вищих навчальних закладів обумовлено, що абітурієнт матиме право подати до п’ятнадцяти заяв на місця державного замовлення. На контрактну форму навчання – необмежену кількість заяв. Система пріоритетності заяв, запроваджена в 2015 році, буде актуальною і в наступному році.

Абіт-консультант: алгоритм успішного вступу в 2016 році
Абіт-консультант: алгоритм успішного вступу в 2016 році

Після дотримання всіх правил вступної кампанії залишається лише чекати, коли автоматизована система визначить навчальний заклад, в якому Ви за балами і пріоритетністю пройшли відбір.

 

Бажаємо вдалого вступу кожному з Вас!

 

Тетяна Кравченко,

фахівець підготовчого відділення