25.12.2013 5097

Активно діє студентський гурток плодівництва і виноградарства

Важливий елемент поглиблення знань і вмінь та формування фахівця з плодівництва і виноградарства – участь в діяльності наукового студентського гуртка, де розглядаються сучасні садівничі технології – від вирощування садивного матеріалу до збору врожаю і дегустаційної оцінки плодів.

Аудиторія слухачів гуртка
Аудиторія слухачів гуртка

На черговому засіданні гуртка, яке відбулося 11 грудня 2013 р., було розглянуто звіт студентки 42-П групи Марії Колісник з виробничої практики у Фінляндії, а магістрант група 61-ПМ Юлія Качур прозвітувала про науково-виробничу практику в Інституті садівництва НААН України.

Марія Колісник розповіла про особливості розміщення фінляндського господарства, площі і сортовий склад ягідників, збір врожаю суниць та напрями його реалізації. Студентка наголосила на тому, що надзвичайно важливим для проходження закордонної практики є знання іноземної мови, адже це сприятиме  быльш ефективному перейняттю досвіду. Переважна більшість заданих доповідачу питань стосувалась особливостей вирощування суниць, підготовки до поїздки за кордон, а також умов проживання і відпочинку.

Марія Колісник розповіла про виробничу практику в Фінляндії
Марія Колісник розповіла про виробничу практику в Фінляндії

Юлія КачуррРозповіла про особливості перебігу практики в Інституті садівництва Національної академії аграрних наук (м. Київ), напрями діяльності цієї головної в Україні наукової установи та висвітлила результати власних досліджень з вирощування вегетативно розмножуваних підщеп кісточкових культур.

Магістрант Юлія Качур звітує за науково-виробничу практику у вітчизняних наукових установах
Магістрант Юлія Качур звітує за науково-виробничу практику у вітчизняних наукових установах

Другу частину засідання наукового студентського гуртка було присвячено зустрічі студентів з керівництвом Сумської дослідної станції садівництва – філіалу Інституту садівництва НААН України. Директор станції кандидат сільськогосподарських наук В’ячеслав Фільов  висвітлив історію заснування і діяльності установи, зосередив увагу на гострій потребі в енергійних цілеспрямованих молодих науковцях, які можуть працювати на станції з можливістю навчання в аспірантурі. Детально  роз’яснив важливість уміння володіти комп’ютерною технікою та лабораторним обладнанням. Наголосив на тому, що для участі в спеціалізованих науково-виробничих семінарах, у тому числі за кордоном, потрібні знання іноземних мов.

На роботу в Сумську дослідну станцію садівництва запрошують директор В. В. Фільов і науковий співробітник С. М. Чухіль
На роботу в Сумську дослідну станцію садівництва запрошують директор В. В. Фільов і науковий співробітник С. М. Чухіль

Науковий співробітник Сергій Чухіль розповів про напрями досліджень і здобутки науковців станції, розкрив особливості садівництва Сумської області та представив основні культури, з якими працює установа, продемонстрував створену на станції наукову літературу. Результатом засідання гуртка стала не лише конструктивна та цікава бесіда, а й запрошення студентів до можливості подальшого працевлаштування після закінчення навчання.

 

Роман Буцик, старший викладач кафедри

плодівництва і виноградарства