08.01.2014 4530

Антон Яценко привітав жителів округу із 60-річчям утворення Черкаської області та Різдвом Христовим

Цього року найбільше християнське свято Різдво Христове співпало із 60-річним  ювілеєм  утворення Черкаської  області.

Саме 7 січня 1954 року Указом Президії Верховної Ради СРСР було прийнято рішення  утворити в складі Української Радянської Соціалістичної Республіки  Черкаську область.

Привітав жителів округу із Різдвом Христовим та 60-річчям утворення області народний депутат України Антон Яценко.

Народний депутат побажав черкащанам  міцного здоров’я, добробуту, успіхів  а регіону розвитку та процвітання!

-      Ви маєте пам’ятати, що живете в унікальній області, розташованій  в самому центрі країни, в області, яка в усі віки відігравала важливу роль в історії  нашої держави. Бажаю, щоб це свято наповнило Ваші душі гордістю за свій край,  а Різдво Христове сповнило Ваші серця радістю, - зазначив у вітанні Антон Яценко.

Народний депутат України доклав багато зусиль, щоб ювілей Черкаської області був відзначений на гідному рівні.

Саме за  його ініціативи до Верховної Ради України була подана та прийнята Постанова «Про відзначення 60-річчя утворення Черкаської області».

Завдяки  прийнятій постанові, автором якої є Антон Яценко, вже  вдалося вирішити питання цілодобового водозабезпечення в Умані та завершити будівництво центрального кільцевого водогону «Монастирище-Нове Місто-Аврамівка-Летичівка», розпочати реконструкцію  парку ім. Т. Шевченка в Умані.

Також, постановою передбачено побудову нових та реконструкцію існуючих водогонів, водопровідних мереж в Уманському, Монастирищенському, Христинівському та Тальнівському районах, проведення реконструкції централізованої системи теплопостачання в цих та інших районах Черкаської області.

Включено до прийнятої постанови і питання щодо необхідності  завершення будівництва підвідних газопроводів до сіл Уманського, Монастирищенського, Христинівського, Канівського та Жашківського районів та проведення ремонту доріг державного та місцевого значення.

Враховуючи історико-культурну особливість області, велика увага в постанові приділена упорядкуванню об’єктів культурної спадщини та вивченню історичних етапів становлення області. Зокрема, передбачено  впорядкування Національного дендрологічного парку «Софіївка», реконструкцію «Мисливського замку» в Тальному та багато інших об’єктів.

Антон Яценко запевняє, що це лише початок великої роботи  - наступним кроком  стане реалізація пунктів зазначених у  постанові.

Антон Яценко привітав  жителів  округу із 60-річчям утворення Черкаської області та Різдвом Христовим
Антон Яценко привітав жителів округу із 60-річчям утворення Черкаської області та Різдвом Христовим

Екскурс в історію

Головним мотивом утворення Черкаської області була необхідність проведення «розукрупнення віддалених районів Київської області».

На той час Київська область була найбільшою в Україні. До її складу входило 53 райони і займала вона територію в 41 тис. кв. км.

Через віддаленість від центру майже в 200 – 325 кілометрів управління та обслуговування цих районів ускладнювалоcь. До таких на той період, відносилися - Христинівський, Уманський, Звенигородський, Шполянський, Смілянський райони.

Саме тому було прийнято рішення найбільш віддалені 20 південних районів Київщини виділити в окрему область – Черкаську, доповнивши її 6 районами Полтавської, 2 – Кіровоградської і 1 – Вінницької області.

З Київської області відійшли: 3 міста обласного підпорядкування – Черкаси, Умань, Сміла та такі райони в тодішніх адміністративних межах: Бабанський, Буцький, Вільшанський, Городищенський, Жашківський, Звенигородський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Ладиженський, Лисянський, Маньківський, Мокро-Калигірський, Ротмистрівський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський і Шполянський; з Полтавської області: Гельмязівський, Драбівський, Золотоніський, Іркліївський, Шрамківський і Чорнобаївський райони; з Кіровоградської області: Златопільський і Кам’янський; з Вінницької області: Монастирищенський район.

Загалом, на час утворення Черкаська область включала 29 районів і 3 міста обласного підпорядкування.

Загальна площа області на той час становила 21,1 тис. кв. км. Чисельність населення – 1 млн. 497 тис. чоловік, з них переважна більшість проживала в сільській місцевості. 

До речі,  Умань претендувала  на право бути обласним центром Черкаської області.
Умань виділялася своїми історико-культурними традиціями, наявністю двох вищих навчальних закладів. Однак, при доброму автотранспортному забезпеченні, залізничний зв’язок міста обмежувався тупикової лінією.

До того ж місто гостро відчувало дефіцит водних ресурсів, що значно знижувало перспективи його росту. Саме тому було прийнято рішення при визначенні  обласного центру новоутвореного регіону, на користь міста Черкаси.

Роксана Христич