09.12.2015 6308

Бариста — фахівець з приготування кави

Всім любителям кави і незабутніх

 смачних емоцій присвячується ...

 

8 грудня кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи Уманського національного університету садівництва спільно з представниками компанії «CoffeeShop» було проведено майстер-клас з приготування кави та напоїв на його основі. Запрошені професіонали Олександр Петренко – засновник компанії  «CoffeeShop», Віталій Якименко – обсмажчик кавових зерен та Віталій Зубко – тренер-барист, поділилися секретами приготування традиційних та сучасних кавових напоїв.

Бариста — фахівець з приготування кави
Бариста — фахівець з приготування кави

Під час майстер-класу відвідувачі та студенти поринули в чарівну атмосферу кавових ароматів та детально розглянули:

  • Історію походження кави та кавового дерева;
  • Кавова вишня: що у складі крім зерен?
  • Основні види кавових дерев (арабіка & робуста) - особливості та відмінності;
  • Обжарювання - як формується смак або чому зерно із зеленого стає коричневим;
  • Знайомство з кавовими ароматами;
  • Основні критерії оцінки кави;
  • Альтернативні способи заварювання.  

У буквальному перекладі з італійської слово «бариста» означає «бармен». І дійсно, спочатку бариста називали людей, які поєднували обов'язки барменів та операторів каво-машин, готуючи еспрессо. Але завдяки популярності кави, поступово з'явилися бариста, що спеціалізуються виключно на приготуванні еспресо і його похідних (латте, капучіно та інших кавових напоїв).

Під час майстер-класу студенти дізналися про основні методи варіння кави: заливка водою, виварювання, фільтрування, крапельний і заварювання під тиском. Цікавинкою стало те, що еспрессо готують шляхом заварювання під тиском, саме цей напій є основним у меню всіх кав'ярень міста і більшості ресторанів, кафе, барів.

Бариста — фахівець з приготування кави
Бариста — фахівець з приготування кави

Кожну кавову суміш готують своїм способом, щоб домогтися найкращого смаку кави. На якість еспрессо може впливати свіжість кави, помел, жорсткість води, параметри машини і її експлуатація. Бариста вміє за смаком визначити якість напою, причини його недоліків, методти їх усунення. Як правило, якість кави визначається за смаком і післясмаком (смакові відчуття після зробленого ковтка залишаються ще довго), ароматом і кольором напою.

За словами фахівців, коли еспрессо приготований за всіма правилами, він на своїй поверхні має неосідаючу золотисту кремову пінку, відому як «Креман» (так називають її італійці).

Бариста — фахівець з приготування кави
Бариста — фахівець з приготування кави

Кожен бажаючий мав можливість відчути себе в ролі бариста, приготувати власноруч каву та скуштувати її.

Під час дегустацій усі присутні занурилися в атмосферу смаків, ароматів, і всього, що об'єднує в собі смак кави.

 

Колектив кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Фото Олега Черноусько