11.06.2013 6151

Бельгійці з візитом до садівників університету

   7 червня Уманський національний університет садівництва відвідала група фермерів і садівників бельгійської асоціації "Зелене коло". Ця національна організація об’єднує понад чотири тисячі молодих 16–35-річних фермерів і садівників Фландрії та східних кантонів країни. Візит в Україну організовано нідерландською компанією "Rosetta Holland" за сприяння кафедри плодівництва і виноградарства УНУС.

   Хлібом-сіллю гостей зустріли перший проректор Іван Мостов’як, проректор з наукової та інноваційної діяльності Віктор Карпенко та доцент кафедри плодівництва і виноградарства Віталій Манзій.

 

Зустріч групи фермерів і садівників бельгійської асоціації "Зелене коло"

   З вітальним словом та інформацією про розвиток і досягнення Уманського національного університету садівництва виступив перший проректор Іван Мостов’як.

  

З вітальним словом до гостей університету звертається перший проректор Іван Мостов’як

   Більш детальну інформацію про університет гості отримали у вигляді презентаційного матеріалу, підготовленого викладачем кафедри української та іноземних мов Оленою Олійник.

 

Перегляд презентації про університет садівництва

   Гості люб’язно розповіли про організацію "Зелене коло", її діяльність у Бельгії та загалом в Євросоюзі, яка передбачає популяризацію аграрної професії серед молоді. У рамках цього для місцевих молодих фермерів і виробників проводяться спільні зустрічі, конференції, навчальні курси, відвідування фермерських господарств та навчальних закладів. У фінансуванні організації частково допомагає держава, яка зацікавлена у тому, щоб більше молоді працювало на селі.

 

Круглий стіл із фермерами і садівниками Фландрії

   За круглим столом, який було організовано під час зустрічі, обговорювалися напрями підготовки студентів, перспективи запровадження нових спеціальностей та навчання в нашому університеті іноземних студентів.

   Цікавий екскурс в історичне минуле університету – колишнього Головного училища садівництва – провели для бельгійської делегації завідувач музею Лариса Цимбровська,  заступник директора Наукової бібліотеки Ірина Гончаренко та провідний бібліотекар Наталія Михайлова.

 

Знайомство з унікальними та рідкісними виданнями в музейній кімнаті "Библіотеки Уманскаго средняго училища садоводства и земледълія"

 

Екскурсія до музею історії Уманського національного університету садівництва 

   Фінальним акцентом візиту до університету садівництва для молодих фермерів стало відвідування дегустаційної зали. Завідувач кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів професор Анастасія Токар та викладач Мар'яна Щербак провели майстер-клас з дегустації розроблених кафедрою зразків плодово-ягідних вин.

 

Дегустація зразків плодово-ягідних вин кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів 

   Із сортами суниці вітчизняної і зарубіжної селекції, які вирощують в навчально-науково-виробничому відділі університету, гостей ознайомив старший викладач кафедри плодівництва і виноградарства Роман Буцик.

   Бельгійські молоді фермери висловили щиру вдячність адміністрації університету, факультету плодоовочівництва, лісівництва та захисту рослин, а також кафедрі плодівництва та виноградарства за гостинний прийом і висловили надію на тісну співпрацю у майбутньому.

 

Знайомство з перспективними сортами суниці вітчизняної та зарубіжної селекції

 

Фото на згадку про візит до Уманського національного університету садівництва

Віталій Манзій, доцент кафедри плодівництва і виноградарства

(фото автора та Валерія Макарова)