18.03.2015 6244

Благослови, мати, весну закликати!

Здавна люди з трепетом ставилися до відходу зимових холодів і настання першого, несміливого тепла, а провісниками весни, її символами, вважали жайворонків, які приносять на своїх крилах теплу пору року. Саме тому 22 березня, в день Сорока Святих, випікали з тіста образи цих пташок і закликали весну. У давнину наші пращури з великим нетерпінням очікували весняні обрядодії та урочисто їх відзначали.

17 березня, напередодні свята, за ініціативи співробітників Наукової бібліотеки, студенти 22-е групи (куратор Людмила Пархоменко) поринули у цікавий світ українських традицій, присвячених приходу весни.

Благослови, мати, весну закликати!
Благослови, мати, весну закликати!
«Сорок святих мучеників – воїни-християни, які прийняли мученицьку смерть за християнську віру в місті Севастії (раніше – Мала Вірменія, нині – територія сучасної Туреччини) в 320 році. Сорок воїнів були з найкращої дружини у війську давньоримського імператора Ліцинія – жорстокого гонителя віри у Христа-Спасителя. Дружинники імператора відмовились від почестей і багатства, не погоджуючись принести жертву язичницьким богам та не зреклися віри християнської. Пам'ять Сорока Севастійських мучеників відноситься до найбільш шанованих свят у православному світі. У день їх вшанування полегшується строгість Великого Посту» – розповіли бібліотекарі студентам.

У цей час весна вже мусить остаточно перемогти зиму, хоча в природі нерідко бували й винятки, оскільки «У весни жіночий характер: зранку засміється, а надвечір заплаче». Тому з цього приводу казали: «Сорок святих ще принесуть сорок морозів».

Віддавна на Україні побутувало свято зустрічі птахів. За народними уявленнями, з вирію прилітають рівно сорок жайворонків, віщуючи остаточний прихід весни. Вони вважалися Божими птахами, тому що, згідно з народним повір’ям, разом з ластівками виймали колючі терни з тіла Ісуса, розіп’ятого на хресті.

Благослови, мати, весну закликати!
Благослови, мати, весну закликати!

Напередодні свята жінки випікали «жайворонків» та «голубків» – вироби з тіста у вигляді пташок. Випічка була пісною, адже на кінець березня завжди доводиться Великий Піст. «Пташок» віддавали дітям, щоб у господарстві свійська птиця здорова була.

Благослови, мати, весну закликати!
Благослови, мати, весну закликати!
Благослови, мати, весну закликати!
Благослови, мати, весну закликати!

Тож добрі господині та ведучі Людмила Брижатюк та Тетяна Мартинюк піднесли в дарунок присутнім смачних рум’яних «жайворонків», які виготовили власноруч. «Жайворонки, жайворонки, до нас прилетіть, принесіть нам весну-красну!»

Наприкінці свята, слідуючи традиціям, учасники заходу закликали весну:

Благослови, мати,

Весну закликати!

Весну закликати,

Зиму проводжати!

Зимочка в возочку,

Літечко в човничку!

****

Прийди до нас, весна,

Із радістю,

Із великою до нас милістю!

Із житом зернистим,

Із пшеничкою золотистою,

Із вівсом кучерявим,

Із ячменем вусатим,

Із просом, із гречкою,

Із калиною-малиною,

З грошима, з яблуками,

Із різною садовиною!

Вікторія Курко, староста-22-е групи