22.02.2022 4955

Будьмо пильними та зберігаймо спокій

Знання – найбільша сила, здатна сприяти подоланню найбільших труднощів. Тому важливим для кожного є бути усвідомленим про правила поводження населення у різних видах небезпечних ситуацій, зокрема при артилерійському обстрілі. Саме дану тему для зустрічі з колективом Уманського національного університету садівництва обрала Олена Опришко, головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту та оборонно-мобілізаційної роботи Уманської міської ради.

Будьмо пильними та зберігаймо спокій
Будьмо пильними та зберігаймо спокій

Під час зібрання, на якому були присутні адміністрація університету та керівники структурних підрозділів, доповідач ознайомила присутніх з правилами та алгоритмом поведінки у різних ситуаціях.

Будьмо пильними та зберігаймо спокій
Будьмо пильними та зберігаймо спокій
Будьмо пильними та зберігаймо спокій
Будьмо пильними та зберігаймо спокій

Так, якщо особа під час артобстрілу перебуває на вулиці, необхідно:

  • впасти на землю, закрити голову руками, відкрити рот – це вбереже від контузії при близькому розриві снаряда;
  • озирнутися та знайти поблизу укриття з боку, протилежного тому, звідки стріляють. У якості останніх можуть слугувати підземний перехід, високий бордюр або фундамент паркану, оглядова яма відкритого (на повітрі) гаража або СТО, яма-«воронка», що залишилася від попередніх обстрілів;
  • у знайдене укриття перебігти і сховатися у проміжку між пострілами;
  • заскочивши в під’їзд, закрити за собою двері, притиснутися в кут, при можливості сховатися під сходами, але не навпроти вікна.

У разі, якщо обстріл застає в транспорті, слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку від будівель і споруд і залягти на землю. Якщо в полі зору немає укриття, слід просто лягти на землю і лежати, закривши голову руками. У разі, якщо обстріл застає у маршрутці, слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку від будівель і споруд і залягти на землю. Якщо в полі зору немає укриття, необхідно просто лягти на землю і лежати, закривши голову руками. У жодному випадку не можна стояти чи сидіти, тому що переважна більшість сучасних снарядів і бомб розриваються у верхньому шарі ґрунту або асфальту, тому осколки в момент вибуху розлітаються на висоті не менше 30–70 см над поверхнею.

Не підходять для укриття місця під різною технікою (під вантажівкою, автобусом, автомобілем), під’їзди.

Якщо артобстріл відбувається під час перебування у квартирі, слід:

  • взяти заздалегідь підготовлені речі та спуститися у притулок або в підвал;
  • при переході в притулок діяти згідно п. 1

Для тих, хто не зміг спуститися в підвал слід пам’ятати: у квартирі найміцнішими і найбезпечнішими місцями є кути, особливо несучих стін (туалет, ванна, коридор). Тому необхідно лягти на підлогу, накривши голову подушкою. Металеві двері, товщиною 3 мм і більше, захистять від дрібних осколків.

Після закінчення обстрілу, залишаючи місце притулку, не давайте собі розслабитися. Тепер вся увага має бути сконцентрована під ноги! Забороняється піднімати з землі будь-які незнайомі предмети! Особлива увага – дітям і підліткам: не давайте їм підняти що-небудь з-під ніг!

Окремо присутні мали змогу ознайомитися з правилами поведінки під час терористичної загрози.

«Найбільший ворог у складних ситуаціях – паніка. Тому слід продумати власні дії на випадок небезпеки та мислити спокійно і раціонально», – зазначила насамкінець Олена Віталіївна.

Миру всім нам і об’єктивності! Будьмо пильними та зберігаймо спокій!

Пресцентр Уманського НУС