22.06.2015 4656

Червень, обпалений війною

Була війна, хоч ми її не знали,

         Та нас хвилюють її рани… 

Сьогодні в нашій країні відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Червень, обпалений війною
Червень, обпалений війною
Війна – це жахлива трагедія в житті кожного народу. За всю історію людства не було таких катастроф та стихійних лих, які забрали б більше життів, ніж війна.

Болісною раною в історії нашого народу залишилася Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років.

22 червня 1941 року на кордонах України почалися запеклі бої. Боротьба почалася не тільки на фронті, але й в тилу. Це були жахливі часи для всіх жителів країни. Скільки пролито крові, скільки сліз матерів, скільки переживань та скільки загиблих забрала з собою Велика Вітчизняна війна! Але все-таки ми перемогли.

У страшній війні країна втратила кожного шостого жителя – 27 мільйонів життів. Тільки на території України в руїни і згарища було перетворено 714 міст і 28 тисяч сіл.  

1418 днів та ночей продовжувалась битва з ворогом.  

Шлях до перемоги був довгим і важким, Битва за Москву, Сталінград, на берегах Дніпра, оборона Одеси і Севастополя. У цих жорстоких і кровопролитних боях наші солдати проявляли приклади мужності й героїзму.

Не кожному судилося вижити. Мільйони людей загинули в боях, в таборах смерті, під час варварських обстрілів і бомбардувань міст і сіл. Мільйони сплять вічним сном біля стін міста на Неві і Москви, на березі Волги, у степах України, на берегах Дніпра, Інгулу, Синюхи, Ятрані, у незлічених братських могилах одинадцяти країн Європи.

Увесь світ захоплювався мужністю радянського солдата. І це назавжди залишиться в історії людства, це навічно залишиться в пам’яті нашого народу.

Знову і знову подумки повертаємося до минулого. Без минулого немає майбутнього. Повертаємося не тільки тому, що пережите залишає невиправний слід у пам’яті, але і для того, щоб мати уроки на  майбутнє. Щоб увиразнити нашу пам’ять про Велику Вітчизняну, щоб не розгубити її в скороминучих і розтривожених буднях сьогодення.

Величний подвиг в ім’я людства – поза часом. Пам’ять – незгасна.

Всім, хто поліг у боях, вічна пам’ять!

Червень, обпалений війною
Червень, обпалений війною

Ми думаємо про вас,

Хто не вернувся з битви.

Ми пам’ятаємо вас і через гони літ.

Ми будемо за вас свій отчий край любити

І на землі своїй лишати добрий слід…

Низький уклін визволителям, які принесли нам таку довгоочікувану весну 45-го, весну Свободи, Життя і Щастя!

Ірина Козлова, бібліотекар II категорії Наукової бібліотеки