07.06.2014 5511

Червнева дегустація груш

Завершальну дегустацію свіжих плодів груші з врожаю 2013 року проведено кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва за участі проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Під час щомісячних дегустацій, які проходили 30 березня, 7 квітня, 7 травня та 5 червня 2014 р., оцінювалися 12 зразків свіжих плодів груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська).

Плоди збережено за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Romh and Haas Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Заготовлено плоди у відомому своїми досягненнями фермерському господарстві «Яніс», що є філією кафедри плодівництва і виноградарства в Хотинському районі Чернівецької області (голова – Заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Чорний). Кафедра тривалий час активно співпрацює з цим передовим в Україні садівничим господарством у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів. З середини травня цього року на виробничій практиці у ФГ «Яніс» перебувають семеро третьокурсників – майбутніх садівників.

Голова ФГ «Яніс» Анатолій Чорний на зустрічі зі студентами наукового гуртка садівництва і виноградарства
Голова ФГ «Яніс» Анатолій Чорний на зустрічі зі студентами наукового гуртка садівництва і виноградарства

Дегустацію проведено за вдосконаленою на кафедрі методикою, де враховано сучасні досягнення садівничої науки. За 10-бальною шкалою оцінювався аромат, твердість, хрусткість, соковитість, маслянистість, рівень солодкого та кислого смаку плодів. З метою імітації торгового обороту (shelf life) плоди перед дегустацією витримано в кімнатних умовах протягом тижня.

Виконавці досліджень зі зберігання плодів груші сорту Ноябрська подякували учасникам дегустацій за сприяння у науково-дослідній роботі кафедри, а кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС, в свою чергу, висловлює подяку польській фірмі «Агрофреш» і фермерському господарству «Яніс» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів.

Оцінюється аромат, твердість, хрусткість, соковитість, маслянистість, солодкість (кислість) плодів
Оцінюється аромат, твердість, хрусткість, соковитість, маслянистість, солодкість (кислість) плодів
Ольга Дрозд ділить плоди на часточки спеціальним пристроєм
Ольга Дрозд ділить плоди на часточки спеціальним пристроєм
Андрій Чаплоуцький (зліва), Леонід Ременюк та Сергій Чепкий дегустують плоди за вдосконаленою на кафедрі методикою
Андрій Чаплоуцький (зліва), Леонід Ременюк та Сергій Чепкий дегустують плоди за вдосконаленою на кафедрі методикою
Юлія Жмуденко відзначає кращий зразок
Юлія Жмуденко відзначає кращий зразок
В знак подяки -  садівничі настінні календарі (зліва-направо) - Юлія Жмуденко, Віталій Манзій, Сергій Чепкий, Петро Головатий
В знак подяки - садівничі настінні календарі (зліва-направо) - Юлія Жмуденко, Віталій Манзій, Сергій Чепкий, Петро Головатий

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства