Червнева дегустація груш
Завершальну дегустацію свіжих плодів груші з врожаю 2013 року проведено кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва за участі проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Під час щомісячних дегустацій, які проходили 30 березня, 7 квітня, 7 травня та 5 червня 2014 р., оцінювалися 12 зразків свіжих плодів груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська).
Плоди збережено за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Romh and Haas Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).
Заготовлено плоди у відомому своїми досягненнями фермерському господарстві «Яніс», що є філією кафедри плодівництва і виноградарства в Хотинському районі Чернівецької області (голова – Заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Чорний). Кафедра тривалий час активно співпрацює з цим передовим в Україні садівничим господарством у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої практики студентів. З середини травня цього року на виробничій практиці у ФГ «Яніс» перебувають семеро третьокурсників – майбутніх садівників.
Дегустацію проведено за вдосконаленою на кафедрі методикою, де враховано сучасні досягнення садівничої науки. За 10-бальною шкалою оцінювався аромат, твердість, хрусткість, соковитість, маслянистість, рівень солодкого та кислого смаку плодів. З метою імітації торгового обороту (shelf life) плоди перед дегустацією витримано в кімнатних умовах протягом тижня.
Виконавці досліджень зі зберігання плодів груші сорту Ноябрська подякували учасникам дегустацій за сприяння у науково-дослідній роботі кафедри, а кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС, в свою чергу, висловлює подяку польській фірмі «Агрофреш» і фермерському господарству «Яніс» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів.
Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства