18.12.2012 5175

Честь і славу університету формують здобутки його вихованців

     Серед випускників нашого навчального закладу – агроном за покликанням Олексій Задирака.

     Він родом із села Гончарихи на Катеринопільщині. Після школи закінчив Городищенський радгосп-технікум, служив в армії, вчився в Уманському сільгоспінституті. У 1986 році очолив агрономічну службу колгоспу імені Островського в селі Лісовому, що на Тальнівщині, і відтоді не міняв ні посади, ні господарства. Після всіх пертурбацій колгосп у Лісовому перетворився на ТОВ «Надія», а посада в Олексія незмінна – головний агроном.

     - Давно знайомий з Олексієм, і мене одразу заінтригувало те, як він знає лани, місцевість, ландшафт, як відчуває землю й поле, - розповідає український селекціонер, доктор біологічних наук Федір Парій. В одну з наших перших поїздок він привіз мене до степової кринички, під затінком крислатої верби, неподалік якої – хрест з образом. Оце, каже, святе місце, бо тут сходяться всі наші поля, а ось ця польова криничка, в якій цілюща, настояна на земних соках і запахах степових трав вода. Відтоді, як тільки буваю в Лісовому, обов’язково прошу Олексія під’їхати до цієї кринички. Сам переконався, що там дійсно святе місце для селянської душі, а водиця справді хороша на смак. Пізніше від селян дізнався, що доглядає й опікується цією криничкою сам Олексій Іванович.

 

     Крім згаданого вище професора Федора Парія, Олексій Задирака плідно співпрацює з професором В’ячеславом Січкарем з Одеського інституту селекції, із проректором Уманського університету садівництва Іваном Мостов’яком, із науковцями Всеукраїнського інституту селекції. Результати цієї співпраці – конкретні цифри врожайності.

     - Про головного агронома нашого господарства я найкращої думки, - говорить директор ТОВ «Надія» Віра Олексіївна Кіфу. – Це грамотний, висококваліфікований спеціаліст, для якого було святим правилом і лишається таким понині дотримання всіх умов агротехніки на полях господарства в наших конкретних умовах… Його шанують наші хлібороби за те, що він агроном за покликанням. А ще він хороший сім’янин, хороший батько. Кажу так тому, що вони вдвох із Людмилою Львівною виховали сина Юрія, який вподобав професію батька й пішов його стопами. Юра закінчив також Уманський університет, одержав диплом агронома й працює в солідній фірмі «Седна-агро».

 

     - Олексій Іванович – прекрасна людина й чудовий спеціаліст, бо він – агроном за покликанням, - говорить завідувач кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Уманського національного університету садівництва, доктор біологічних наук Федір Микитович Парій. – Я ціную в людях високу компетентність, яку вони демонструють у своїй повсякденній роботі. Буває, що висока посада або солідний стаж впливають негативно на спеціаліста і його компетентність. Когось заколисує високе й м’яке крісло, когось угойдує високо звучна посада, ще хтось стишує свій активний професійний пошук під тягарем прожитих років. Але все це не стосується Олексія Івановича Задираки, головного агронома ТОВ «Надія», що в Тальнівському районі. Він завжди в пошуку. Я не боюся сказати, що він не спочиває і не спочиватиме на лаврах: це йому просто не грозить, не та людина, не того гарту спеціаліст. Задирака – це висококомпетентний фахівець, якому спокій і не сниться. Його постійно вабить вир агрономічної науки, пошуки нового. У нього стабільне коло ділового й творчого співробітництва з науковцями, селекціонерами, він постійно перебуває в курсі найновіших досягнень агрономічної та селекційної наук України, близького та далекого зарубіжжя…

Василь Марченко,

фото автора

 

З матеріалів газети «Нова доба», №99, вівторок, 11 грудня 2012 року.