Це престижно – бути технологом
Україна – благодатний край для вирощування овочевих і плодових культур. А споживання термічно оброблених плодів та овочів значно збагачує раціон харчування та посилює його поживну цінність. Саме такі навики сучасної технології консервування і сушіння високомеханізованого і автоматизованого виробництва набувають студенти інженерної спеціальності «Технології зберігання, консервування і переробки плодів та овочів».
Уже 11-й рік поспіль Уманський національний університет садівництва готує студентів цієї спеціальності за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр». Фахівці цієї спеціальності володіють необхідними знаннями з холодильної техніки і технології. А безпосереднім і основним помічником їм у цьому є колектив кафедри технології, зберігання і переробки плодів та овочів.
На кафедрі створена потужна матеріально-технічна база, проводяться наукові дослідження та семінари, функціонує визнана наукова школа по зберіганню. У навчально-виробничих лабораторіях кафедри для проведення наукових досліджень студентами і аспірантами встановлено три камери для зберігання фруктової та овочевої сировини; камера швидкого заморожування і тривалого зберігання; студенти беруть участь у виготовленні сушеної продукції, соків, набувають навиків у обслуговуванні вакуум-випарних установок та іншого обладнання. На лабораторних заняттях контролюють якість свіжих плодів та овочів, слідкують за зміною інтенсивності дихання в процесі зберігання.
Випускники набувають необхідних навиків з визначення показників якості консервованої продукції, вина, особлива увага приділяється визначенню нешкідливості продуктів харчування та їх біологічній цінності, профілактичному та функціональному значенню.
Віталій Кравченко, фахівець РВВ
За матеріалами завідувача кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів Анастасії Токар