26.04.2022 4638

День, коли розквітла чорна квітка Чорнобиля…

День, коли розквітла чорна квітка Чорнобиля…
День, коли розквітла чорна квітка Чорнобиля…

Ранок 26 квітня зафіксувався у пам’яті українського народу та на скрижалях світової історії трагічною подією: смертоносна чорна квітка, що розпустилася над Чорнобильською атомною електростанцією внаслідок вибуху четвертого реактору, поклала початок немирного атому... Найбільша техногенна катастрофа покрила смертельним радіаційним попелом родючі землі, а ще – розпустила свої невидимі щупальця по всій планеті, отруюючи середовище існування та провокуючи загрозливі наслідки на майбутнє.

8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу (International Chernobyl Disaster Remembrance Day), який, починаючи з 2017 року, щорічно відзначається 26 квітня.

Колектив Уманського національного університету садівництва має честь співпрацювати зі сміливцями, які проявили жертовність, зупиняючи ядерну катастрофу. А тому всіляко сприяє вихованню у молодого покоління українців розуміння атомної загрози, підтримуючи пам'ять про смертоносну аварію зустрічами з очевидцями подій.

Чорнобиль – це не лише велика трагедія. Це, насамперед, наслідок бездумних амбіцій. А ще – прояв безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків: пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які відправились рятувати людство від невідомої небезпеки. До літопису мужності записано кожного, чиє життя обірвав смертоносний атом, а також всіх, хто, проявляючи надлюдську відвагу, постраждав під час порятунку людства.

UNSCEAR і ВООЗ визначили, що Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. І навіть майже чотири десятиріччя потому, несе смертельний заряд для всіх, хто нехтує безпекою в силу власного невігластва.

І цьогоріч, як ніколи гостро, постала загроза повтору страшної трагедії людства. Війська агресора, порушуючи всі можливі норми міжнародного права, на території Чорнобильської атомної електростанції тривалий час здійснювали неправомірні дії у місцях максимального радіаційного фону: вивозили унікальну радіологічну лабораторію, тримали в полоні захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення. Мародерство, мінування території і її окупація призвели до опромінення учасників ганебних й ірраціональних заходів.

Сьогодні, незважаючи на воєнну агресію та ризики, працівники Чорнобильської АЕС відповідально несуть свою відповідальну службу, тримаючи власними вміннями та відвагою невидимий фронт небезпечного у своїй смертоносній силі атома. І ми щиросердно їм вдячні за їхній щоденний подвиг. І світла пам’ять усім, хто загинув у цьому жорстокому протистоянні…

Пресцентр Уманського НУС