22.01.2014 4946

День Соборності та Свободи України

«Шматок землі, ти звешся Україною.

Ти був до нас. Ти будеш після нас»

 Ліна Костенко 

22 січня 2014 року в Україні відзначається 95-та річниця ухвалення Універсалу Директорії про Злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу. Ця подія увійшла в історію як  День Соборності України, що уособлює віковічні прагнення нашого народу до об’єднаності, цілісності та неподільності.

На початку січня 1919 року Українська Народна Рада прийняла ухвалу про злуку ЗУНР з УНР в єдину державу. Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Показово, що обрано було надзвичайно важливу, з точки зору державотворення, дату.

24 січня 1919 року було ухвалено закон про святкування 22 січня як Дня проголошення самостійності України. З січня 1999 року цей день офіційно відзначався як День  Соборності України, з грудня 2011 року згідно з Указом Президента України Віктора Януковича – святкується як День Соборності та Свободи України.

Акт злуки 22 січня 1919 р. – подія величезного історичного значення.   Упродовж наступних десятиліть він виступав визначальним чинником національної консолідації та виявом прагнення нашого народу до національного й духовного єднання.

Соборність територіальна неможлива без соборності в душах людей, які населяють цю територію. На жаль, ще з часів Київської Русі ми не змогли протистояти зовнішнім ворогам, бо цієї душевної соборності, єдності не було. Недаремно ж основним історичним пафосом української культури, що звучав в усіх її творах, починаючи зі «Слова о полку Ігоревім», був саме заклик до єдності. Досягти ж цієї єдності неможливо без серйозної наукової розробки і втілення в життєву практику концепції соборної Української держави, що базувалась би на принципі справжнього історизму, а не на осмисленні окремих історичних фактів.

Збереження територіальної єдності України, і плекання душевної соборності її громадян мусять бути найпершим обов'язком тих, хто формує громадську думку, передусім – високих державних мужів і лідерів політичних партій.

У Науковій бібліотеці (абонемент №3) діє тематична виставка «Свято української державності», де представлені видання, в яких здійснено комплексні дослідження проблем взаємовідносин УНР і ЗУНР у 1918-1920 рр., характеризуються події, пов’язані з умовами укладання Акту злуки, аналізуються основні аспекти й теоретичне осмислення незалежності й соборності України,  розглядаються шляхи розбудови соборної України за сучасних умов.

                        За матеріалами Світлани Нижник,

директора Наукової бібліотеки університету