21.01.2015 5612

День Соборності та Свободи України

22 січня 1919 року навіки ввійшло в історію українського народу як велике національне свято. Саме цього дня проголошено Акт Злуки Української  Народної  Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки на Софіївській площі в Києві, що й означало створення соборної української держави. Ця подія ознаменувала собою здійснення віковічних мрій багатьох поколінь українців. Соборність нашої держави – це цілісність нашої землі і єдність наших бажань на шляху розбудови незалежної і багатої України, головна умова нашої сили та незалежності.

У нас можуть бути різні точки зору, нас розділяють сотні кілометрів, але всі ми – єдиний український народ. Відзначати це свято символічними акціями розпочали ще на зорі Незалежності України – у 1990 році, коли патріотичні сили згуртувалися, близько двох мільйонів людей організували «живий ланцюг» між Києвом і Львовом, взявшись за руки. «Живий ланцюг» символізував духовну єдність людей, східних і західних земель України, як запоруку існування єдиної, соборної України.

Проблема єдності українських земель та духовного єднання всіх громадян нашої держави, незалежно від національності, проживання, віросповідання та політичних уподобань, сьогодні знову постає як ніколи гостро.  У цей важкий для нашої країни час ми не повинні бути сторонніми спостерігачами, а активними творцями власного майбутнього, бо лише в єдності та примиренні наша сила.

У читальній залі №1 та залі періодичних видань Наукової бібліотеки Уманського НУС діє книжкова виставка «Духовна єдність – запорука соборності України». Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Наукової бібліотеки