10.11.2023 1038

Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього

ХХІ століття для освіти стало часом кардинальних трансформацій і перебудови. Незмінні пріоритети освітнього процесу звичної формації – якість, доступність, студентоцентризм, всеохопність – одержали серйозний виклик і навіть загрозу у вигляді неможливості офлайн навчання внаслідок карантинних обмежень, а згодом в Україні – воєнних дій. Відтак прогресивні погляди сконцентрувалися на новій формі освітнього процесу – дистанційній.

Постійно перебуваючи у потоці прогресивних думок і ресурсного мислення, ініціативна група науково-педагогічних працівників Уманського національного університету садівництва, разом з колегами з закладів вищої освіти України, Молдови, Італії, Іспанії та Німеччини об’єдналася у межах реалізації грантового проєкту DEFEP «Distance Education for Future: best EU practices in response to the requests of modern higher education seekers and labor market» (Дистанційна освіта для майбутнього: Кращі Європейські практики для партнерів) Erasmus+ KA2 (проєкти співпраці) за напрямком «Розвиток потенціалу вищої освіти за підтримки Європейського Союзу». Основною метою проєкту стало вдосконалення та забезпечення стійкості системи дистанційної освіти на основі кращих європейських практик, задля посилення спроможності ЗВО країн Східного партнерства у формуванні компетентностей здобувачів, відповідно до когнітивних, біхевіористичних і технологічних трансформацій особистості, суспільства та ринку праці.

У контексті реалізації міжнародної співпраці, колектив Уманського національного університету садівництва долучився до проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Трансформації особистості, суспільства та ринку праці: виклики майбутнього та вплив на освіту», під час якої обговорили низку актуальностей дистанційної форми освіти в сучасному освітньо-науковому процесі.

Окремо члени робочої групи проєкту мали можливість ознайомитися з кращими європейськими практиками дистанційної освіти у форматі навчальних візитів до європейських ЗВО – партнерів консорціуму проєкту.

Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього
Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього

Так, з 2 до 6 жовтня делегація представників Уманського національного університету садівництва на чолі з ректором закладу освіти Оленою НЕПОЧАТЕНКО, доктором економічних наук, професором, у складі Наталії ЛИСОЇ, кандидата економічних наук, доцента, Інни НОВАК, завідувача кафедри менеджменту, доктора економічних наук, професора й Алли ОСІПОВОЇ, завідувача кафедри економіки, кандидата економічних наук, доцента взяли участь у навчальному візиті до Universidad Rey Juan Carlos в місті Мадрид (Іспанія). Науковці університету ознайомилися з особливостями організації і перебігом дистанційної освіти в Університеті Короля Хуана Карлоса (Мадрид, Іспанія), про які розповіли проректор з питань трансформації та цифрової освіти Cesar Caceres, директор Центру освітніх інновацій та цифрового навчання Jaime URQUIZA та професор університету Clare CANNON. Також викладачі Університету Короля Хуана Карлоса поділилися своїм багатим досвідом використання педагогічних і технічних інструментів у дистанційній освіті. Додатковим цікавим аспектом стало вивчення роботи Міжнародного університету Ла-Ріохи UNIR – Університету онлайн-освіти, відомого новаторськими методологіями онлайн-навчання.

Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього
Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього

А з 9 по 13 жовтня відбувся навчальний візит української та молдавської команд міжнародного проекту DEFEP до Університету Палермо. Делегацію від університету очолив проректор з науково-педагогічної роботи, доктор економічних наук, професор Михайло МАЛЬОВАНИЙ. Під час зустрічей представники університетської спільноти ознайомилися з цифровими інструментами та практиками, які успішно використовують в освітньому процесі викладачі Університету Палермо, зосередилися на презентованих новими підходах до навчання студентів і мотивації викладачів в умовах діджиталізації освіти, а також на використанні цифрової платформи FORTHEM.

Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього
Дистанційна освіта: виклики сучасності та необхідність майбутнього

Окремо представники Уманського національного університету садівництва взяли участь у презентації посібника з онлайн-навчання; ознайомилися з Цифровою академією, що є цифровою платформою Європейського університету; відвідали аудиторії та лабораторії для проведення онлайн-тестів; познайомилися з програмними інструментами для організації онлайн навчання: Moodle, OpenBadge, EduOpen (Mooc); дізналися про особливості функціонування магістерських онлайн-програм «Міжнародні відносини, політика та торгівля», «Цифрові гуманітарні науки для культурної індустрії», «Електроніка та телекомунікаційна інженерія», «Інженерія управління»; ознайомилися з досвідом дослідження італійських колегами дистанційного навчання та його психологічний вплив на студентів.

Проєкт DEFEP «Distance Education for Future: best EU practices in response to the requests of modern higher education seekers and labor market» (Дистанційна освіта для майбутнього: Кращі Європейські практики для партнерів) Erasmus+ KA2 (проєкти співпраці) за напрямком «Розвиток потенціалу вищої освіти за підтримки Європейського Союзу» триває, об’єднуючи науково-педагогічну спільноту різних країн і закладів освіти у пошуку раціональних рішень щодо оптимізації системи освіти у мінливих умовах сучасності.