10.04.2015 5549

Добро хай вихлюпне за вінця

І в житті, як на полі мінному,

Я просила в цьому сторіччі

                                        Хоч би  той магазинний мінімум:

                                        Люди, будьте взаємно ввічливі!

                                        І якби на те моя воля,

                                        Написала б я скрізь курсивами:

                                        Так багато на світі горя,

                                        Люди, будьте взаємно красивими.

Ліна Костенко

Доброта і чуйність, співпереживання і щиросердність, уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в горі і біді – це у характері нашого народу. Ще з давньоруських часів природним і закономірним вважалося допомогти знедоленому, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість і немічність, порятувати хворого чи каліку, заступитися за беззахисного чи скривдженого.

Бібліотекарі Наукової бібліотеки Фіткаленко М.М., Тодосійчук Л.В. спільно зі студентами 52-зм (куратор Пітель Н.Я.), 21-тм (куратор Зборовська Ю.Л), 21-з (куратор Клименко Л.В.), 11-з  (куратор Альошкіна Л.П.) факультету менеджменту підготували і провели літературно-музичну композицію «Добро хай вихлюпне за вінця». У прикрашеній залі – плакати з крилатими висловами: «Злі язики страшніші пістолетів» (О.Грибоєдов), «Робиш добро – не кайся, робиш зло – зла й сподівайся», «Хто людям добра бажає, той і собі має».

Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця

Кожен з нас рано чи пізно ставить перед собою питання: «Навіщо я живу на світі? Яка я людина – добра чи зла?» І не завжди знаходиться відповідь.

Найвища наука життя – мудрість, а найвища мудрість – бути добрим.

Студенти ставили запитання, які в усі часи прагнули осмислити філософи і вчені, поети і прозаїки: «Чому існує зло? Як з ним боротися?». На жаль, тільки в казках завжди перемагає добро, а в житті часто буває навпаки. Хоменко Юлія (21-тм), Озаринський Вадим (11-з) Карпович Ірина (21-тм), Белім Анастасія (21-з), Паскал Вікторія (21-тм), Шпиця Владислав (21-з) наводили повчальні приклади з життя відомих людей: Т.Шевченка, індійського гуманіста Свамі Вівекананда, старогрецького письменника та історика Плутарха,  читали вірші відомих поетів: В.Симоненка, Л.Костенко, О.Довгого, К.Чернишова, Л.Забашти, І.Тулундай, В.Бойченка. Цікавим виявився конкурс намальованих студентами плакатів. Звучали пісні: «Все золото світу», «Батько і мати», «Хай живе надія»

Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця

На книжковій виставці «Найвища мудрість – бути добрим» представлені книги: Дейла Карнегі «Як завоювати друзів», Іржі Томана «Як удосконалювати самого себе», Стивена Р. Кови «7 навыков высокоэффективных людей», «Главное внимание главным вещам», А. Рухманова «Пізнати себе», В.Бирюкова «На земле мы только учимся жить» та ін.

Добро хай вихлюпне за вінця
Добро хай вихлюпне за вінця

                           Хай живе, хай живе надія!

                           Хай земля, хай земля радіє!

                           Хай печаль серце оминає

                           І добро всіх людей єднає!

Марія Фіткаленко,

провідний бібліотекар Наукової бібліотеки