09.11.2015 4853

Допомога пораненому бійцю

24 вересня, у День університету, волонтерська група УНУС та Уманська волонтерська організація «Разом» оголосили про початок акції зі збору коштів на лікування та реабілітацію нашого земляка, бійця національної гвардії батальйону імені генерала Кульчицького 32-річного Віталія Владики.

Віталій – доброволець першої хвилі мобілізації, який з весни 2014 р. воював на Донеччині та Луганщині, звільняв Слов’янськ та Краматорськ, де був вперше поранений та контужений від вибуху гранати, але після госпіталю повернувся на передову і вже взимку 2015 р. разом з побратимами виходив з Дебальцівського котла. 

Допомога пораненому бійцю
Допомога пораненому бійцю

Друге, дуже важке поранення, він отримав навесні під станицею Луганською, у результаті чого переніс 10 операцій на хребті, верхніх та нижніх кінцівках. Потрібна ще одна по заміні тазобедерного суглобу в Інституті ортопедії та травматології у м. Києві. Травми дуже важкі, лікування – дороге та довготривале. Тільки останню операцію спеціалісти оцінюють у 10 тисяч євро, які, звісно, є неосяжними для сім’ї воїна.

Така ситуація не залишилася поза увагою у нашому навчальному закладі; в акції брали активну участь викладачі, студенти та співробітники університету. Першими відгукнулися представники студради та професорсько-викладацького складу факультету лісового та садово-паркового господарства, які зібрали для Віталія 1580 грн.

Грошову допомогу організували також студенти та викладачі факультету економіки і підприємництва (3105 грн.), агрономії (2400 грн.), інженерно-технологічного (1125 грн.) та факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин (500 грн.). Таким чином, спільними зусиллями було зібрано 8710 гривень. 

Допомога пораненому бійцю
Допомога пораненому бійцю

14 жовтня Віталія квітами та коштами привітали з Днем захисника Вітчизни декан факультету плодоовочівництва, екології і захисту рослин Сергій Щетина, керівник Уманської волонтерської організації «Разом» Сергій Мельник, доцент кафедри економічної теорії, волонтер Лариса Фицик та представники студради факультету агрономії.  

Допомога пораненому бійцю
Допомога пораненому бійцю

26 жовтня студенти інженерно-технологічного факультету та заступник декана факультету з виховної роботи Людмила Матенчук відвідали бійця після його повернення з обстеження у м. Києві та передали йому кошти на лікування та реабілітацію. Під час спілкування, яке тривало понад годину, Віталій подякував своїм гостям, підкресливши, що для нього дуже важлива увага небайдужих, розповідав про стан свого здоров’я, про бойові дії, про своїх побратимів - уманчан, які загинули на Донбасі, та висловив сподівання, що ситуація в країні врегулюється найближчим часом. Студенти задавали герою численні запитання, дякували за проявлену мужність та бажали міцного здоров’я й швидкого одужання. 

Допомога пораненому бійцю
Допомога пораненому бійцю

Проте допомога надавалася не лише Віталію, а і всій його сім’ї. У період, коли він знаходився у госпіталі м. Києва, студенти факультету економіки та підприємництва проведи ряд волонтерських заходів, у ході яких зібрали кошти не лише на операцію бійцю, але й на лікування його доньки. 20 жовтня представники студради факультету економіки та підприємництва Катерина Бузиновська, Ліна Горська, Богдан Бойко та заступник декана факультету з виховної роботи Світлана Власюк відвідали у дитячій лікарні хвору доньку бійця – шестирічну Настю та передали їй та її мамі Оксані кошти на лікування та солодощі.

На даний час Віталій перебуває ще у м. Умань, очікуючи на операцію. Він щиро дякуємо усім, хто відгукнувся і надав допомогу, яка йому зараз конче необхідна. 

Допомога пораненому бійцю
Допомога пораненому бійцю

Таких героїв, як Віталій Владика, які виконували свій громадянський обов’язок, захищаючи нашу країну від агресора, зараз багато. Тепер наш обов’язок – допомогти їм, захистити їх здоров’я та життя.

 

Лариса Фицик , доцент кафедри економічної теорії