19.06.2015 4512

Дорожня карта земельної реформи

Делегація викладачів Уманського національного університету садівництва взяла участь у засіданні круглого столу «Дорожня карта земельної реформи», що проводиться експертами ГО «Agro. ReformsUA» за підтримки Мінагрополітики України, Черкаської обласної ради та ряду неурядових громадських організацій.

Звертаючись із вітальним словом до присутніх та в ході дискусії, голова Черкаської обласної ради Валентина Михайлівна наголосила, що питання землі та земельної реформи кричуще і актуальне.

Серед проблем, що обговорювалися: передача прав місцевим громадам розпоряджатися землею, надання доступних кредитів для розвитку фермерських господарств, реєстрація сільгосппідприємств та сплата податків за місцем користування земельною ділянкою, повна паспортизація наділів, паритетність цін та ціноутворення, юридично-правова захищеність власників паїв, участь громад у придбанні вільних земельних площ, обмеження у праві оренди і володіння земельними площами, заборона купівлі іноземцями, надання сільськогосподарських площ за обов’язкового рішення депутатських комісій, що унеможливить поширення корупції та інше.

Участь в обговоренні брали  депутати обласної ради, керівники обласних структур, голови районних рад, сільські та селищні голови, сільгосптоваровиробники, фермери, викладачі та науковці.

Проведення круглого столу з питань земельної реформи, дискусія щодо запропонованої дорожньої карти реформ сприятиме пошуку шляхів для вдосконалення чинного законодавства та врегулювання земельних відносин.

Жанна ЛОЗІНСЬКА, помічник ректора університету