23.11.2016 4719

Доти буде Україна, доки будуть козаки!

Монастирище! Невелике містечко, проте, як і багато міст і сіл Черкащини, славне історичними подіями, в горнилі яких кувалася національна звитяга, здобувалася козацька слава і честь, без яких годі було й думати про сильну і незалежну Україну. Золотими літерами у вітчизняній історії закарбована березнева 1653 року битва під Монастирищем, у якій козаки на чолі з легендарним полковником Іваном Богуном вщент розгромили 15-тисячне військо польського магната С. Чарнецького. Цю перемогу високо оцінив Богдан Хмельницький.                                                                                                                            

18 листопада у цьому старовинному козацькому місті за ініціативи Черкаського крайового товариства Українського козацтва та за підтримки районної адміністрації відбувся науково-практичний семінар «Національно-патріотичне виховання молоді засобами  козацької педагогіки». Учасників семінару тепло привітав голова районної державної адміністрації Олег Негода. Емоційно-щиро прозвучали й привітання козачат-учнів Летичівської «Школи-родини». Надзвичайно цінним досвідом її роботи поділився директор Василь Музика.                                                                                          

Серед чисельних тематичних доповідей і виступів особливий інтерес учасників семінару та фахові дискусії викликали виступи крайового отамана Віталія Чепелухи, хорунжого, професора Черкаського національного університету Юрія Присяжнюка, отамана Уманського козацтва Володимира Сивака та Івана Пахольчука. Напрочуд цікавим і корисним продовженням заходу стали відвідини «Школи-родини», навчання та виховання у якій наскрізь проникнуті козацьким духом. Досвід як ніколи актуальний 1 гідний найширшого наслідування.                                                                     

Участь у подібних заходах науково-педагогічних працівників нашого університету є ще й ефективною формою профорієнтаційної роботи. Під час безпосереднього ознайомлення з учнівсько-педагогічним колективом «Школи-родини», учням у якості сувенірів були роздані буклети про наш виш. Принагідно за співучасть у цьому хочу подякувати випускника агрономічного факультету 1999 року, селищного Голову і за сумісництвом козацького сотника смт Верхнячки Богдана Дорошенка. Переконаний, що поєднання у цій непересічній особистості посадовця, громадського діяча, успішного підприємця виявилося найпереконливішою ілюстрацією профорієнтаційної частини моєї участі у семінарі.

Воістину: «Доти буде Україна, доки будуть козаки!».

Доти буде Україна, доки будуть козаки!
Доти буде Україна, доки будуть козаки!
Доти буде Україна, доки будуть козаки!
Доти буде Україна, доки будуть козаки!
Доти буде Україна, доки будуть козаки!
Доти буде Україна, доки будуть козаки!

Іван Пахольчук, доцент кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін