24.04.2014 4977

Дзвони Чорнобиля

До Міжнародного дня пам’яті жертв Чорнобиля 23 квітня  працівниками Наукової бібліотеки Уманського НУС для студентів 12-п групи проведено урок-реквієм «Попіл Чорнобиля у наших серцях» та підготовлено виставку-застереження «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять…».

Дзвони Чорнобиля
Дзвони Чорнобиля

26 квітня 1986 року почався відлік Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління. Чудовими краєвидами, щедро врожайними садами, прекрасними місцями відпочинку, багатими лісами славилася чорнобильська земля, та тільки до жахливої позначки, до радіаційної межі, проораної квітневої ночі 1986-го. Відтоді ця земля стала називатися зоною.

Біда відгукнулася болем у серцях мільйонів людей. Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

Великою проблемою для української економіки, загальнонаціональною трагедією став вибух на Чорнобильській АЕС.

За розрахунками експертів, сумарний вихід радіоактивних матеріалів становив  50 млн. кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих на Хіросіму у 1945 р.

В результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС було евакуйовано близько 116 тисяч чоловік із Прип’яті, Чорнобиля, більше 70 населених пунктів.

Наслідки Чорнобильської трагедії не піддаються точним оцінкам. До початку 1990 р. в Україні було дезактивовано 3,50 млн. га орної землі та 1,5 млн. га лісу, що становило біля 12% території республіки. Із господарського обігу вилучено близько 190 тис. га землі. У цілому під радіоактивним забрудненням опинилось понад 1000  українських міст і сіл. Десятки тисяч людей змушені були змінити місце проживання.

 Надто дорого ми заплатили і ще заплатимо за людську недбалість.

Страшну спокуту понесуть за нас діти, онуки, правнуки…

Ми всі хочемо, щоб більше ніколи й ніде у світі не повторилося подібне лихо.

Дзвони Чорнобиля
Дзвони Чорнобиля
Дзвони Чорнобиля
Дзвони Чорнобиля
Дзвони Чорнобиля
Дзвони Чорнобиля

Ірина Козлова та Лідія Кецкало,

 бібліотекарі Наукової бібліотеки