12.09.2013 5329

Екологічна якість продукції – вимога сьогодення

   З 4 по 6-те вересня 2013 р. на території Виставкового Центру «КиївЕкспоПлаза» відбулася форум-виставка «Екологічний стандарт якості та безпека продукції – крок у майбутнє».

 

   На виставці була представлена продукція виробників та постачальників аналітичного обладнання для агроекологічних досліджень. Зокрема, НВО «Нікомед» пропонував набори для контролю безпеки харчової продукції (для визначення наявності патогенів, скринінгу та кількісного визначення ГМО, ідентифікації та кількісного визначення ДНК тваринного походження тощо), НВП «Техноваги» (завод вагодозуючого обладнання) – ваги різних категорій (електронні лабораторні фірми «Radwag» (Польща), ваги лабораторні 4-го класу точності, промислові власного виробництва тощо), ТОВ «Шимюкрейн» – аналітичні лабораторні пристрої виробництва японської корпорації «Shimadzu» (спектрофотометри УФ, видимого та ІК діапазонів, спектрофлуориметри, атомно-абсорбційні, атомно-емісійні спектрофотометри тощо). ТОВ «Новий стандарт» пропонував аграріям послуги з виготовлення та відновлення деталей з металу, гуми та поліуретану.

Експозиції виробників аналітично-вимірювальних приладів
Експозиції виробників аналітично-вимірювальних приладів

   Також на виставці були представлені науково-дослідні установи України зі своїми науково-інноваційними здобутками та проведено «круглий стіл» на тему «Екологізація аграрного виробництва в умовах інтеграції України до європейського економічного простору».

Експозиції наукових установ системи Національної Академії аграрних наук України
Експозиції наукових установ системи Національної Академії аграрних наук України

   «Круглий стіл» був присвячений обговоренню низки питань екологічного спрямування: забезпечення екологічної та продовольчої безпеки в Україні, міжнародне співробітництво у сфері екологізації аграрного виробництва, розвиток органічного виробництва, проблеми забезпечення якості продукції та її контролю, переробка сільськогосподарської сировини та пошук шляхів поліпшення екологічної якості продукції.

Учасники круглого столу обговорюють проблеми екологічної якості сільськогосподарської продукції

   Так, Хареба Володимир Васильович, заступник академіка-секретаря Відділення аграрної економіки і продовольства НААН України, доктор с.-г. наук, член-кореспондент НААНУ у своєму вступному слові наголосив на необхідності створення нової екологічно обґрунтованої концепції розвитку АПК в Україні, яка має врахувати весь спектр екологічних критеріїв, передового досвіду інших країн тощо.

   Ковалів Олександр Іванович, завідувач відділу Інституту агроекології і природокористування НААНУ, доктор економічних наук, професор, академік НААНУ у доповіді на тему «Екологічні проблеми використання природних ресурсів в Україні» вказав на необхідність розробки еколого-толерантних моделей природокористування, які враховували б екологічні особливості різних природно-кліматичних зон України. При цьому доповідач наголосив на тому, що в умовах сучасних методів господарювання більшість українських земель характеризуються значною виснаженістю, що призводить до зниження якості продукції та деградації цілих екосистем.

   Ольга Степанівна Зоз, кандидат с.-г. наук (Інститут ветеринарної медицини НААНУ) у доповіді на тему «Екологічні аспекти тваринництва в Україні та гармонізація з вимогами Євросоюзу» серед основних екологічних проблем сучасного тваринництва назвала використання штучних стимуляторів росту, згодовування недоброякісних кормів, неконтрольоване використання антибактеріальних препаратів тощо.

Доповіді провідних фахівців з питань екології АПК
Доповіді провідних фахівців з питань екології АПК

   Серед шляхів вирішення вказаних проблем доповідач запропонувала суворо дотримуватись належних умов утримання тварин, використовувати сучасні засоби біозахисту й дезінфекції, користуватися новими методами під час проектування тваринницьких будівель і приміщень для персоналу, встановлювати модернізовані відповідно до вимог сьогодення системи водопостачання тощо.

   Відвідування виставки та ознайомлення з новими технологіями виробництва сільськогосподарської продукції спонукатиме науковців університету до нових звершень та реалізації концепції екологічної безпеки суспільства.

Суханова І.П. – канд.біол.наук,

доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності