05.10.2014 5583

Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля

Прохолодного осіннього ранку 1 жовтня студенти та викладачі інженерно-технологічного факультету Уманського національного університету садівництва відвідали з екскурсійною програмою один з обласних центрів України – місто Вінницю.

На шляху до міста студенти мали змогу помилуватися красивими пейзажами нашого рідного краю, послухати розповіді екскурсовода про містечка та села, повз які пролягав шлях, дізнатися багато цікавих фактів з історії нашої держави.

Першою нашою зупинкою стало одне із миловидних місць прекрасного Поділля – Скіфські вали. З розповіді екскурсовода ми дізнались, що це унікальне місце Вінниччини, що має світове значення, цінність якого з цілого ряду причин довгий час замовчувалась або нівелювалась. Це рукотворне чудо скіфи звели 2700 років тому. Висота валів була 33 метри заввишки та 6 метрів завширшки, а зверху стояли 5-метрові загострені коли. Вали утворюють коло до 7 кілометрів, і це гігантське коло окреслює прекрасну місцину, яку перетинає річка, Тепер вони пішли під землю, але навіть 9- метрова висота, що залишилась над землею, вражає своєю величчю. Вже не одне століття найвідоміші археологи ломають голову над загадкою, де ж закопана та сама гігантська скриня скіфського золота… Саме тут одне із найкращих енергетичних місць на Землі. Це місце сили – стверджують екстрасенси, і сюди треба їхати наповнюватись енергетичним світлом і міццю.

Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля
Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля

Далі ми відвідали село Печера Тульчинського району Вінницької області, що розкинулось на берегах надзвичайно мальовничого Південного Бугу. Там ми мали можливість продегустувати свіжий бездріжджовий хліб, випечений за унікальною рецептурою в місцевій пекарні, відвідали дерев’яну церкву Різдва Богородиці (1762 р.), познайомились з її історією, пройшлись Печерським парком, в  глибині якого захований справжній архітектурний шедевр – мавзолей Потоцьких архітектора Городецького (костел-усипальниця родини Потоцьких), стилізований під романтичну архітектуру.

Село Печера не можна покинути, не спустившися по кам'яних сходинках до річки, щоб пройтися її мальовничими берегами, відчути принади її  природних купалень, наповнених яскравим сонцем та прозорою річковою водою, що залишилось в наших спогадах та на яскравих фото. До того ж тут нас пригостили смачною юшкою.

Ми переконались, що місцевість в Печері просто унікальна. Тут є і скелі, і ліси, і долини різнотрав`я, і джерела, і річка, і кремезні гранітні валуни, і давній графський дендропарк, і загадкові історії та легенди. Розташована поряд з порогами річки Південний Буг, на казкових пагорбах, в природному розмаїтті, печера поєднує в собі неповторні краєвиди та розкішні історико-культурні надбання. Тож в нас була можливість доторкнутись до загадкової історії села, побачити на власні очі магічну красу місцевих краєвидів, відчути себе частиною цього неповторного та чарівного ансамблю…

Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля
Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля

Наступна зупинка – село Сокілець (Немирівський район), в якому знаходиться водяний млин, збудований ще в 1898 році. З розповіді екскурсовода ми дізнались, що млин належав сім’ї Потоцьких. У 1951 році млин був перероблений на гідроелектростанцію. В 1992 році тут сталась пожежа, яка серйозно пошкодила будівлю млина, але унікальність споруди не зменшилась.

І вже у самій Вінниці ми милувались краєвидами вечірньої Вінницької набережної, побували у фірмовому магазині «РОШЕН», відвідали ретро-музей, де  відчули дух минулої епохи та досхочу нафотографувались біля його експонатів. І на завершення подорожі – окраса міста, винятковий музичний фонтан. Видовище було феєричне, усі були в захопленні.

Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля
Екскурсійна подорож студентів Уманського НУС визначними місцями Поділля

У всіх залишилися надзвичайні враження від побаченого та почутого під час екскурсій. Тож з масою позитивних емоцій ми повертались додому. 

Людмила Матенчук, заступник декана  інженерно-технологічного факультету  

з організаційно-виховної роботи