15.10.2015 5196

В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»

У рамках проведення святкувань, приурочених до Дня працівників харчової промисловості,  13 жовтня в Уманському НУС відбувся фестиваль «Смаколиків», присвячений Всесвітньому дню продовольства, який щорічно відзначається 16 жовтня.

Цей день складно назвати святом, оскільки він нагадує всім людям про те, що існує глобальна продовольча проблема, яку потрібно терміново вирішити, щоб уникнути голоду в багатьох країнах світу.

Голод може стати найголовнішою проблемою, з якою зіткнеться людство вже найближчим часом через нераціональне використання всіх дарів землі. Щоб звернути увагу людей на ситуацію, що склалася, ООН у 1945 році створила Організацію продовольства і сільського господарства; з того часу і відзначають це свято.

Сьогодні лідери багатьох націй намагаються запроваджувати сучасні технології розвитку сільського господарства, які змогли б забезпечити їх країни продовольчими товарами в достатній кількості. Від цього залежить здоров'я і розумовий потенціал націй.

Саме тому напередодні студенти інженерно-технологічного факультету, що навчаються за напрямом підготовки «Харчові технології», провели фестиваль, де представили свої найоригінальніші розробки. Звичайно, у харчовиків – це оригінальні рецепти перероблення фруктів та овочів. Найбільше захоплення викликали «Варення із зелених томатів», яке представила Анастасія Ляховська, та «Гарбузовий мед», який приготувала Галина Нестеренко.

В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»
В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»

Звичайно, було чим похвалитись і кафедрі технології зберігання і переробки плодів та овочів. Члени кафедри представили не лише свої наукові розробки, патенти, але й похизувались перемогами на різноманітних конкурсах.

В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»
В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»

Та родзинкою заходу стала презентація зразків варення провідного бібліотекаря Наукової бібліотеки Наталії Михайлової, виготовленого за рецептами  випускника Уманського училища садівництва 1901 року М. Полевицького.

В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»
В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»

Зразки вражали своєю оригінальністю, неповторністю та видумкою, дивували простотою та неординарністю поєднуваних інгредієнтів. На святі свій продукт міг знайти найзатятіший гурман.

В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»
В Уманському НУС пройшов фестиваль «Смаколиків»

Сподіваємося, що такі заходи стануть щорічними.

Катерина Калайда, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів

(Фото Олега Черноусько)