10.04.2013 4909

Гордість університету й вітчизняної науки

   Сьогодні наука, незважаючи на труднощі, йде вперед. Та лише завдяки наполегливій праці вчених вона має вагомі напрацювання та здобутки. Так, в Уманському національному університеті садівництва започатковані та плідно працюють і розвиваються наукові школи різних напрямків, які здобули не тільки вітчизняне, а й світове визнання. Про потужність і перспективність розвитку науки в університеті свідчить і те, що лише за 2012 рік працівниками навчального закладу захищено 31 кандидатську та 1 докторську дисертації.

   Університет зберігає і примножує славні традиції у підготовці кадрів, які успішно вирішують проблеми сільськогосподарського виробництва, а за рівнем практичної підготовки студентів є загальновизнаним лідером серед профільних начальних закладів нашої країни.

   Тому не тільки приємною новиною, але й визнанням державою високої кваліфікації випускників Уманського національного університету садівництва стало призначення на посаду президента НААН України академіка НААН Петриченка Василя Флоровича.

   Петриченко Василь Флорович – відомий в Україні вчений у галузі кормовиробництва і рослинництва, який пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до директора Інституту кормів НААН України. Основний напрям його наукових досліджень – обґрунтування зміни структури виробництва видів рослинницької продукції та кормів, розробка і удосконалення технологічних процесів вирощування бобових культур, методологія у рослинництві та кормовиробництві.

   Народився Василь Флорович 8 вересня 1956 року в м.Умань. З 1971 по 1975р. навчався у Городищенському радгоспі-технікумі і здобув спеціальність агронома-плодоовочівника. У січні 1983 року закінчив із відзнакою Уманський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «Агрономія», після чого працював головним агрономом колгоспу «Червона Зірка» Жашківського району Черкаської області.

   З грудня 1985 року працював на посаді старшого агронома, з грудня 1987 року – молодшого наукового співробітника, з травня 1989 року – наукового співробітника. У 1991-1998 рр. був завідувачем лабораторії технології вирощування сої Інституту кормів УААН. За сумісництвом з 1992 року обіймав посаду доцента кафедри плодоовочівництва й технології зберігання та перероблення продукції рослинництва, з 1995 року – професор, завідувач кафедри землеробства, ґрунтознавства й агрохімії Вінницького ДАУ.

   Із серпня 1998 по січень 2003 року працював на посаді проректора з наукової роботи Вінницького ДАУ. У січні 2003 року Василя Петриченка призначили на посаду директора Інституту кормів УААН.

   У 1989 році Василь Флорович захистив кандидатську дисертацію, у січні 1992 року йому присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника зі спеціальності «Рослинництво». У 1995 році захистив докторську дисертацію, і в 1997 році йому присвоєно вчене звання професора кафедри землеробства, ґрунтознавства й агрохімії.

   Наукові праці Василя Флоровича Петриченка збагатили агрономічний і біологічний напрями вітчизняної науки, внесли вагомий вклад у розкриття ролі факторів життя при формуванні високопродуктивних посівів кормових і зернобобових культур, встановленні закономірностей формування симбіотичного і фотосинтетичного потенціалів.

   Василь Флорович є автором 426 наукових праць, у тому числі 23 книг та навчальних посібників, має 78 авторських свідоцтв та патентів на винаходи в Україні та Росії, користується заслуженим авторитетом серед учених та керівників і спеціалістів агропромислового комплексу України.

   Багато славних сторінок можна написати, згадуючи випускників нашого вузу. Хороші, талановиті люди залишають гарний слід на землі.

   Василю Флоровичу Петриченку небайдужа доля рідного університету, він є членом наглядової ради, гордістю навчального закладу.

   Сформовані впродовж понад півтора століття тому традиції й вивірені часом надбання переконливо доводять, що колектив Уманського національного університету садівництва успішно працює і готує висококваліфіковані кадри, яких так потребує і високо оцінює держава.

Н.Зубова, методист Центру культури і виховання