29.05.2017 4857

ІІІ Міжнародна науково-практична конференція відбулась в Уманському НУС

24–25 травня в Уманському національному університеті садівництва на базі інженерно-технологічного факультету пройшла ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Імпортозамінні технології вирощування, зберігання і переробки продукції садівництва та рослинництва».

Започаткована у 2015 р. за ініціативної підтримки академіка Академії наук вищої школи України, президента Українського відділення Міжнародної академії аграрної освіти (УВ МААО), доктора технічних наук, завідувача кафедри технічного сервісу в АПК Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ), професора Володимира Дідура та представництва польської академії наук в Києві, конференція стала молодим, але вже традиційним науковим заходом, де обговорюються актуальні питання сучасної агротехнологічної галузі, напрацювання дослідників у сфері ресурсозбережних технологій землеробства, виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, технічного сервісу, надійності машин та обладнання, а також механіко-технологічного забезпечення АПК.  

Під час реєстрації учасників
Під час реєстрації учасників

На цьогорічному пленарному засіданні, яке відбулось 24 травня, були присутні представники кафедр технічного сервісу в АПК, електротехнологій і теплових процесів, сільськогосподарських машин, технології переробки та зберігання продукції сільського господарства, навчально-дослідної частини, відділу аспірантури Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ, м. Мелітополь), керівництво навчального центру з питань охорони праці у Запорізькій області (ТДАТУ, м. Мелітополь); представники Національного університету біоресурсів і природокористування України, серед яких – директор НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК, завідувач кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту ім. М.П. Момотенка НУБіП України, академік АІнжНУ, професор Валерій Войтюк та заступник декана з наукової роботи механіко-технологічного факультету, доцент Іван Роговський; заступник директора з науково-дослідної та дослідно-конструкторської роботи (НДДКР) науково-навчального центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» (м. Глеваха Київської обл.), доцент В’ячеслав  Братішко, а також викладачі Уманського НУС. Спеціальним гостем заходу став президент Українського відділення Польської академії наук, професор Генрік Собчук.

Пленарну частину засідання відкрив декан інженерно-технологічного факультету Уманського НУС Олександр Пушка, який привітав присутніх із черговим зібранням та представив членів президії конференції. Представник польської академії наук, професор Генрік Собчук у вступному слові ознайомив учасників конференції з особливостями співпраці між українськими та польськими науковцями у сфері науково-технічних питань розвитку сільськогосподарського виробництва, напрямами організовуваних Академією наукових заходів, наголосивши на наявній підтримці представництва Польської академії наук в Україні посольством Польщі, й побажав учасникам зустрічі плідного діалогу.

Вступне слово професора Генріка Собчука
Вступне слово професора Генріка Собчука

До привітань на адресу учасників засідання долучився й заступник голови оргкомітету конференції, завідувач кафедри технічного сервісу в АПК ТДАТУ, академік Академії наук вищої школи України, президент Українського відділення Міжнародної академії аграрної освіти (МААО), доктор технічних наук, професор Володимир Дідур, який і розпочав презентаційну частину засідання з інформації про напрями роботи, структуру, завдання та цілі МААО в цілому та її Українського відділення зокрема, а також об’єм науково-освітніх напрацювань за п’ятирічний період діяльності МААО в Україні.

Професор Володимир Дідур під час доповіді
Професор Володимир Дідур під час доповіді

Доцент НУБіП України, кандидат технічних наук Іван Роговський представив технологічно-аналітичну програму прогнозування технічного обслуговування сільськогосподарських машин (СГМ) як узагальнену модель заходів для відновлення працездатності техніки. Доповідь супроводжувалась активним обговоренням аудиторією порушених у ній питань.

Виступ доцента НУБіП Івана Роговського
Виступ доцента НУБіП Івана Роговського

Викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського НУС, кандидат технічних наук Олена Єремеєва розповіла про сучасний стан борошномельної галузі в Україні, ефективність запровадження нової технології скороченого технологічного процесу на млинзаводах, що дає можливість отримати більший вихід борошна вищого сорту та істотно знизити енергозатратність виробництва.

Виступ викладача УНУС Олени Єремеєвої
Виступ викладача УНУС Олени Єремеєвої

Особливої уваги потребувала доповідь професора ТДАТУ, доктора технічних наук, члена-кореспондента МААО Олександра Караєва щодо механізованого технологічного комплексу плодового розсадника як основи гарантованого отримання сертифікованого садивного матеріалу.

Доповідає професор Олександр Караєв
Доповідає професор Олександр Караєв

Старшим викладачем кафедри економічної кібернетики та інформаційних систем Уманського НУС, кандидатом технічних наук Олександром Сольським було представлено особливості абсолютно нової програмної розробки – інформаційно-аналітичної системи (ІАС) «Аграрії разом», що виступає об’єднаною платформою довідникових систем для ефективної взаємодії всіх учасників аграрного сектору (виробники сільськогосподарської продукції та допоміжних засобів виробництва, дилери сільськогосподарської техніки, науково-дослідні установи, селекційні станції, навчальні заклади, нормативно-правові інституції, державні реєстри, фіто-санітарні служби тощо). У ході доповіді у слухачів виникало багато запитань, що супроводжувались активним обговоренням.

Доповідь презентує викладач УНУС Олександр Сольський
Доповідь презентує викладач УНУС Олександр Сольський

На завершення пленарної частини доцент кафедри процесів, машин та обладнання АПВ Уманського НУС, кандидат технічних наук Андрій Войтік представив інформацію щодо проблем впровадження в Україні нової технології землеробства стріп-тіл. Доповідачем було охарактеризовано основні принципи її реалізації та узагальнено найчастіші причини невдалого застосування аграріями в нашій країні, що зумовлено, насамперед, непристосованістю технологічних знарядь для цієї технології до ґрунтів України. З огляду на викладену інформацію, зроблено висновок про необхідність розробки вітчизняної конструкції агрегату для стріп-тіл.

Доповідає доцент УНУС Андрій Войтік
Доповідає доцент УНУС Андрій Войтік

Підсумовуючи заслухані доповіді, декан інженерно-технологічного факультету Уманського НУС Олександр Пушка подякував присутнім за участь у засіданні, наголосивши на важливості даного заходу не лише для нашого університету, а й для співорганізаторів та колег з інших закладів, які традиційно виступають постійними учасниками даного зібрання. У свою чергу, професор Володимир Дідур відзначив доцільність подальших зустрічей такого формату саме у нашому навчальному закладі, де успішно взаємодіють вікові надбання агрономічної науки та молоді паростки технічних знань.

Підсумкове слово декана Олександра Пушки
Підсумкове слово декана Олександра Пушки

На завершення зустрічі гості відвідали дегустаційну залу університету, яка є гордістю інженерно-технологічного факультету та кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів зокрема. Тут професор кафедри Анастасія Токар ознайомила присутніх з історією уманського виноробства та запросила продегустувати зразки розроблених кафедрою плодово-ягідних вин. Приємно вражені унікальними винними продуктами, гості свята залишили щирі слова вдячності за теплий прийом та невтомну працю уманських виноробів.  

Важливим підсумком конференції слід відзначити вагомі напрацювання молодих дослідників у галузі аграрно-технологічної науки та, безсумнівно, широкий простір для реалізації нових ідей.

 

 

Людмила Худік, викладач кафедри процесів, машин та обладнання АПВ

(фото ст. викладача Івана Лісового)