05.02.2014 6359

Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні

Витоки історії кафедри технології зберігання і переробки зерна мають майже 170-річну історію та пов’язані з проблемою раціонального зберігання сільськогосподарської продукції.

Вагомий внесок педагогів зі зберігання і переробки продукції рослинництва та попит народного господарства у фахівцях цього напряму призвели до створення у 1926 р. кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, а в 1931 р. – технологічного факультету.

Результати наукових досліджень та власний навчально-педагогічний досвід авторський колектив працівників кафедри, до якого входили такі відомі вчені, як А.І. Корабльов, Б.С. Трофіменко, М.Г. Панасюк, В.О. Ніколаєвський, втілили у підручнику "Технологія сільськогосподарських продуктів״, яким впродовж десятиліть користувались студенти.

Новий виток розвитку кафедри ознаменувався ліцензуванням у 2004 р. інженерної спеціальності ״Технологія зберігання і переробки зерна״, а роком раніше (у 2003 р.) була створена однойменна кафедра.

Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні

Наукова робота кафедри виконується згідно з програмою наукових досліджень університету на тему ״Розробка сучасних конкурентоспроможних технологій виробництва харчових продуктів рослинного походження״.

Основні напрями науково-дослідної роботи кафедри – розробка заходів зі зберігання посівних, продовольчих і фуражних властивостей зерна, оптимізація технологічного обладнання борошномельних та круп’яних заводів, розробка та впровадження у виробництво ресурсозберігаючих конкурентоспроможних технологій, проектування, будівництво комбікормових заводів, елеваторів, розробка нових видів харчових продуктів зі збалансованим хімічним складом.

Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні

Кафедра технології зберігання і переробки зерна обслуговує п’ять факультетів університету. Професорсько-викладацький склад у кількості 17 осіб читає 36 дисциплін.

На кафедрі обладнані три аудиторії для проведення лекційних та практичних занять, чотири лабораторії: з оцінки якості зерна та зернопродуктів, вентиляційного обладнання галузі, технологічного обладнання галузі, технології переробки зерна.

Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні

Кафедра облаштована комп’ютерною технікою з доступом до мережі Інтернет, забезпечена обладнанням, приладами, матеріалами, реактивами з оцінки якості зерна та зернопродуктів за всіма показниками. У лабораторіях кафедри працює борошномельний комплекс, п’ять типів лущильних машин із переробки зерна в крупу, корморізка та екструдер для виробництва комбікорму, основні види сепараторів для очистки та сортування зерна, два преси для виготовлення олії з будь-якої культури, лабораторні печі для розстоювання тіста та випічки хлібобулочних виробів. Також нами спроектована та змонтована зерносушарка шахтного типу з автоматизованою системою управління процесом.

Лабораторія вентиляційного обладнання облаштована вентиляторами, циклонами, пневмотрубами та вимірювальними приладами для визначення доцільності вентиляції, аспірації, знепилення.

Практичну підготовку студенти здійснюють у науково-практичному відділку, де кафедра має клас для практичних занять із поруч працюючим млином, крупорушкою та цехом із випічки хліба.

Фахову практику студенти проходять на Уманському, Вінницькому, Миколаївському, Кіровоградському, Миронівському, Немирівському, Поташському, Шполянському, Маньківському елеваторах і на зернопереробних підприємствах «Нібулон», «Уманьнасінтрав», «Уманьхліб», ТОВ «КХП Тальне», «Райс Максимко», «Новоукраїнський КХП» та ін.

Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні
Кафедра технології зберігання і переробки зерна сьогодні

Віталій Кравченко, фахівець редакційно-видавничого відділу

за матеріалами, наданими кафедрою технології зберігання і переробки зерна