03.10.2013 5887

Книжковий дім відкритий всім

Упродовж багатьох століть Бібліотека була і залишається збирачем, хранителем, дослідником численних творів друку – вічних пам'яток писемності, а бібліотекарі — вірними зберігачами та популяризаторами духовної спадщини поколінь. Саме вони, бібліотекарі, завжди відчиняють читачам двері у натхненний і захопливий книжковий світ.

Всеукраїнський день бібліотек, який щорічно відзначається 30 вересня та співпадає зі святом Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії, покликаний ріднити людей з книгою, допомагати читачам не заблукати в лабіринтах сучасних інформаційних технологій та сприяти у пізнанні самих себе.

Книжковий дім відкритий всім
Книжковий дім відкритий всім

Декому й досі здається, що бібліотека – тиша і безліч книжок, але це далеко не так! В книгах зібрано безмежний та мудрий світ, нетлінні його скарби, які з друкованих сторінок ведуть задушевну розмову з кожним читачем.

Під час святкування Всеукраїнського дня бібліотек Науковою бібліотекою Уманського НУС було проведено низку заходів:

  • у читальній залі періодичних видань проходила виставка-огляд «З колекції часописів Наукової бібліотеки», де були представлені періодичні сільськогосподарські видання 20-30 років XX століття. Джерельна цінність публікацій цього періоду полягає в тому, що статті, написані вченими-агрономами, не втратили свого практичного значення для українського аграрія й донині. Завдяки активній участі у виході провідних періодичних видань, такі вчені як М. Вольф, О. Душечкін, Г. Терниченко, В. Сазанов, О. Яната та багато інших популяризували власні здобутки та досягнення інших видатних учених, установ, організацій, допомагали впровадженню їх у виробництво. І зараз відвідувачі мають можливість віднайти рідкісний матеріал для написання дисертацій, дипломних робіт, виступів на наукових конференціях.
  • У читальній залі № 1 та № 2 читачі мали нагоду переглянути книжково-ілюстративну виставку «Бібліотека – давня і вічна, юна оселя людського розуму»» та «Книга відкриває світ», які знайомлять з історією створення книги, з виникнення бібліотек в цілому та Наукової бібліотеки Уманського НУС як однієї з найстаріших бібліотек України зокрема. Виставка містила цікаву інформацію про життя і діяльність видатних бібліографів, про найвідоміші бібліотеки нашої країни та світу.
  • Переглядаючи фотовиставку «Бібліотеки світу», ніби здійснюєш подорож в різні країни, потрапляючи саме в храми науки.
  • Упродовж дня у музейній кімнаті Наукової бібліотеки проходили оглядові екскурсії.
  • Відкриваючи поличку буккросингу, директор бібліотеки С.В. Нижник ознайомила присутніх з історією виникнення та поширення буккросингу у світі та в Україні і наголосила, що в такий спосіб бібліотека університету прагне додатково популяризувати читання серед викладачів і студентської молоді: «… книзі ніколи не завадить підтримка, надто ж – у час інтернету». 

Будь-яке свято – це завжди багато щирих, вірних друзів і безліч теплих слів поздоровлень. З нагоди професійного свята, працівники Наукової бібліотеки приймали вітання та побажання добра і здоров'я, миру і злагоди, творчого натхнення та вдячних читачів від ректора університету Олени Непочатенко, голови профспілкового комітету Маргарити Парубок, завідувача наукового відділу Олександра Бурляя, деканів факультетів, Ради студентського самоврядування.

Книжковий дім відкритий всім
Книжковий дім відкритий всім

Всеукраїнський день бібліотек минув. Проте Наукова бібліотека Уманського НУС продовжує працювати, прививати своїм відвідувачам любов до друкованого слова та втілювати в життя ще більше нового та креативного.

Світлана Нижник,

директор Наукової бібліотеки