14.01.2014 6047

Культурно-виховна робота Центру культури і виховання

Уманський національний університет садівництва – частина суспільства, тут народжується завтрашній день країни, формується її майбутнє. Будь-який навчальний заклад намагається реалізувати бажання студентів, водночас виконати завдання суспільства – підготувати свідомих громадян України з високими моральними якостями та духовними цінностями, тому що це є  основною запорукою прогресивного розвитку суспільства.

Виховна робота в Уманському НУС є систематичною, надзвичайно багатою жанрово і тематично.

Центр культури і виховання є основним координаційним центром культурно-виховної роботи в університеті, який розробляє та реалізовує нові напрямки розвитку та удосконалення позанавчальної діяльності студентської молоді.

Культурно-виховна робота Центру культури і виховання
Культурно-виховна робота Центру культури і виховання

Творчість, її формування та розвиток – одна з найцікавіших проблем, якій приділяють увагу фахівці Центру культури і виховання. Притаманний сучасному розвитку цивілізації динамізм, швидка зміна техніки і технологій – все це становить принципово нові вимоги до керівників творчих колективів. Згідно з цими вимогами Центр культури і виховання, як складова частина університету, розкриває перед молоддю багатогранний світ духовної культури людства в розмаїтті її жанрів і художніх стилів, сприяє формуванню в студентів естетичних ідеалів і художньо-культурних цінностей, спонукає до творчої самодіяльності в різних видах мистецького самовираження, пробуджує більш глибокий інтерес до історії рідного краю, свого народу, його культури і побуту.

До складу Центру культури і виховання входять 17 творчих колективів, 7 із яких удостоєні почесного звання «народний»: самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари», самодіяльний ансамбль танцю профспілок України «Нивка», самодіяльний ансамбль сучасного танцю «Лювіна», самодіяльний  жіночий вокальний ансамбль «Криниченька», самодіяльний інструментальний ансамбль  «Диксиленд», самодіяльний оркестр духових інструментів, самодіяльний студентський театр естрадних мініатюр «Добродії», а також чоловічий вокальний гурт «Краяни», ансамбль сучасної пісні «Чарівниці», ансамбль народних інструментів «Явір», вокальний ансамбль викладачів, інструментальний ансамбль сучасної музики «Унікум», КВК, школа молодого лідера, підготовча хореографічна студія, вокальна студія солоспіву, студія екскурсоводів та психологічна служба.

Культурно-виховна робота Центру культури і виховання
Культурно-виховна робота Центру культури і виховання

Кожен студент обирає для себе улюблену справу, яка дає можливість реалізувати свої здібності. І з першої хвилини насичене та цікаве життя студентам забезпечене, адже студентська молодь опановує різні жанри мистецтва: хореографічне, театральне, інструментальне, вокальне.

Колективи Уманського  національного університету садівництва є активними учасниками різноманітних заходів, концертів, тематичних вечорів, конкурсів, фестивалів обласного, регіонального, всеукраїнського та міжнародного рівнів. На рахунку аматорських колективів більше 100 таких заходів.

У творчих колективах центру навчається понад 300 студентів, які опановують різні жанри мистецтва, а проведення спільних заходів із факультетами та іншими структурними підрозділами університету об’єднує в один творчий колектив понад 1000 юнаків і дівчат.

Багато з них, пройшовши школу культурно-естетичного виховання у вищому навчальному закладі, успішно працюють репетиторами та керівниками творчих колективів, дикторами теле- і радіостудій, методистами у районних та міських Будинках культури.

Візитною карткою  університету є два народні колективи – «Хлібодари» і  «Нивка». Народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» – багаторазовий лауреат Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі», побував на гастролях у Польщі, брав участь у створенні художньо-документального українсько-польського фільму «Квіти торговиці». До складу ансамблю входять вокальна, танцювальна та оркестрова групи. У репертуарі колективу українські народні пісні та кращі твори вітчизняних композиторів. Художній керівник ансамблю С.О. Берднікова, балетмейстер Н.І.Шаповаленко, концертмейстер О.С.  Бердніков. У цьому році колектив відсвяткув 25-річний ювілей.

Народний самодіяльний ансамбль танцю профспілок України «Нивка» – багаторазовий переможець обласних фестивалів і конкурсів, один із провідних колективів  Черкащини, дипломант Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. П. Вірського, лауреат 4-го Всеукраїнського фестивалю народної творчості, лауреат Всеукраїнського конкурсу ім. В. Авраменка, багаторазовий лауреат Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі», лауреат Всеукраїнського  фестивалю «Барвиста Хортиця». Репертуар колективу різножанровий, багатий танцювальною лексикою та композицією. Художній керівник Н.І.Шаповаленко.

 Одними з визначних подій  колективу став їх виступ у місті Запоріжжя на Всеукраїнському фестивалі «Барвиста Хортиця», де вони зайняли   I місце  у піджанрі «народна хореографія», два  I-х місця – у піджанрі «мала форма» та II місце – у піджанрі «сучасна хореографія».

Культурно-виховна робота Центру культури і виховання
Культурно-виховна робота Центру культури і виховання

 На базі цих колективів, як одних із кращих, проводяться обласні семінари та курси підвищення кваліфікації, показові уроки та  майстер-класи.

2013 року творчі колективи  Уманського національного університету садівництва взяли участь у чотирьох обласних конкурсах, чотирьох – всеукраїнських та одному – міжнародному.

У заключному етапі дванадцятого фестивалю «Софіївські зорі» народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» отримав II місце, а народний самодіяльний ансамбль танцю «Нивка» – гран-прі.

Театр естрадних мініатюр «Добродії» отримав диплом за участь у Міжнародному фестивалі СТЕМів «Студентські усмішки» у м.Запоріжжя.

Важливу роль у покращенні навчального та виховного процесу відіграє психологічна служба університету. Її робота консолідує студентство та науково-педагогічних працівників в єдину академічну спільноту. Велика увага  приділяється виховним годинам, семінарам для кураторів, зустрічам зі студентами академічних груп різних факультетів. Працює «Школа молодого лідера», головною метою якої є забезпечення рівня професіонального росту студентів-лідерів та координаторів. З метою зниження рівня психологічного дискомфорту та створення атмосфери психологічної захищеності працює телефон «Довіра». Систематично  проводяться  безліч консультацій зі студентами та викладачами, надається допомога в ситуаціях психологічної травми та рекомендації щодо подолання стресових ситуацій для збереження психологічного здоров’я студентів і викладачів, а також збереження здорового мікроклімату в колективі. Основні принципи, на яких базується робота психологічної служби: анонімність, конфіденційність та толерантність.

Найпомітніші культурні події в університеті – це посвята першокурсників у студенти,  зустріч із випускниками попередніх років, вечори гумору і сатири, конкурс «Міс університету», конкурси КВК, День науки, День відкритих дверей та профорієнтаційні заходи, заходи до Дня Перемоги, Міжнародного жіночого дня 8 Березня, тренінги «Школа молодого лідера», різноманітні акції та фотоконкурси, благодійні концерти,  тематичні вечори, фольклорно-етнографічні свята, виховні години, диспути, бесіди, зустрічі з відомими людьми.

За фінансової підтримки керівництва університету для творчих колективів Центру культури і виховання пошито 34 сценічних костюми, частково закуплено музичні інструменти для духового оркестру, підсилювальна звукова техніка. Проводяться ремонтні роботи в танцювальних та оркестрових класах, завершено реставрацію актової зали, поновлено сценічний одяг сцени та глядацької зали.

Завідувач Центру культури і виховання   Наталія Шаповаленко