11.10.2023 1725

Львів – левова велич України

6-8 жовтня студенти, викладачі та співробітники Уманського національного університету садівництва відвідали місто Львів, екскурсію до якого було організовано профспілковим комітетом університету.

Львів – старовинне місто, пронизане історією та насичене унікальною архітектурою. Тут життя вирує щодня і не важливо – будні то, чи вихідні. І коли ми гуляли вуличками Львова з екскурсоводом, з′явилося відчуття гордості, що ми українці і маємо на своїй землі такі чудові міста, як Львів. 3-денна подорож до Львова поєднала в собі найкращі родзинки цього величного міста. Пам′ятники та будівлі, храми та костели, площі та вулиці, театри та музеї – все це частинка великої історичної пам′ятки.

Львів – левова велич України
Львів – левова велич України

Упродовж екскурсії ми познайомилися з архітектурним ансамблем площі Ринок, Вірменським кварталом, побачили оборонні споруди, зокрема Порохову вежу, міський і королівський арсенали, фрагменти оборонних стін, відвідали найцінніші львівські храми: Вірменську церкву, Успенську церкву та каплицю трьох святителів, Латинську катедру, колишній костел Бернардинів, побачили інтер’єр колишнього костелу монахів Єзуїтів.

Екскурсанти відвідали найрозкішніший палац Потоцьких у Львові, що належав Альфреду ІІ Потоцькому та його дружині Марії Сангушко, потім сину Роману, а пізніше – Альфреду III. Потоцькими було багато збудовано палаців та садиб, але цей, у Львові, викликав велике захоплення в усі часи. Він має свою буремну історію, пережив часи битв і перемог, пожежі та руйнування... І все ж, палац збережено, і він чекає на своїх гостей.

Львів – левова велич України
Львів – левова велич України

Вражаючою була й екскурсія у національний музей-заповідник «Личаківський цвинтар» – місце, де вічність та мистецтво злились в одне ціле. Туристи уважно слухали екскурсовода про загадкове походження статуї скорботного Ісуса; про різні за архітектурними типами каплиці родин горілчаного короля Бачинського, підприємця-вірменина Кшешуновича, поляків Адамських, Кисельків і Моледзінських; про поле Героїв України та символічну могилу командувача УПА Романа Шухевича; милувалися скорботною красою мармурового янгола на могилі композитора Ігоря Білозора; відвідали кам'яне погруддя поховання Й. Івановича та скульптури його улюблених собак Плутона та Нерона, що померли від туги за своїм господарем; вшанували поховання великого Каменяра Івана Франка та дізналися незвичайні факти з його життя та похорону; відвідали місце поховання Володимира Івасюка та заслухали історію його життя та розслідування вбивства; милувалися сумним Орфеєм з лірою на могилі визначної української оперної співачки всіх часів Соломії Крушельницької...

Львів – левова велич України
Львів – левова велич України

Два дні у місті Лева пролетіли непомітно та подарували неймовірне натхнення! Дякуємо профспілковому комітету за організовану екскурсію до величного міста Львів