24.10.2014 5800

Магістранти-садівники опанували методи визначення стиглості яблук і груш

Термін збирання врожаю, тобто збиральна стиглість, суттєво впливає на результати зберігання плодів, подальшу реалізацію продукції та економічну ефективність господарювання. Інструментальні методи його визначення опановують магістранти факультету плодоовочівництва і виноградарства під час вивчення курсу «Післязбиральна доробка плодів і винограду».

Роботу проводять у лабораторії фізико-хімічних аналізів кафедри плодівництва та виноградарства, де виконують дослідження студенти, аспіранти, викладачі і наукові співробітники кафедри.

Магістрантка Аліна Мовсесян готує плоди груші для аналізу щільності під керівництвом аспірантки кафедри плодівництва і виноградарства Людмили Худік
Магістрантка Аліна Мовсесян готує плоди груші для аналізу щільності під керівництвом аспірантки кафедри плодівництва і виноградарства Людмили Худік
Цукристість плодів груші визначає Микола Запорожець
Цукристість плодів груші визначає Микола Запорожець

Під час одного з чергових практичних занять магістранти визначали щільність яблук і груш пенетрометром FT 327, а також вміст сухих розчинних речовин, тобто цукристість плодів, рефрактометром.

Студентам було продемонстровано способи визначення основного забарвлення шкірки яблук, зокрема за відбиванням світла довжиною хвилі 675 нм від поверхні плоду на спектроколориметрі «Spekol», що відповідає максимуму поглинання його хлорофілом (методику вдосконалено на кафедрі плодівництва і виноградарства УНУС). Розглянуто також визначення активності виділення плодами етилену з використанням газового хроматографа «Chrom-4» та інші показники оцінки ступеня збиральної стиглості продукції садівництва.

Визначення забарвлення яблук на спектрофотометрі
Визначення забарвлення яблук на спектрофотометрі
Відбір проби з насіннєвої камери плоду для газохроматографічного аналізу
Відбір проби з насіннєвої камери плоду для газохроматографічного аналізу
Розгляд процедури газохроматографічного аналізу
Розгляд процедури газохроматографічного аналізу

О.В.Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства