12.04.2013 5120

Мить, залишена між сторінками старої книги…

    Досліджуючи фонд старих видань, уважно вдивляючись у написи на полях книжкових сторінок, автографи, які залишили ті, що колись користувались підручниками, науковими виданнями нашої бібліотеки у різні періоди її існування, знаходимо багато різних цікавих записів…

    Розповідь про ці дослідження, я сподіваюсь, попереду. У цій цікавій роботі ми активно співпрацюємо із завідувачем музею історії університету Цимбровською Л.О.

    Третього квітня відбулась цікава подія. У книзі   «Dr. L. Rabenhorst`s  Kryptoqamen-Flora», Leipziq, 1910 між сторінками 622-623 мною була знайдена фотографія.

 

Забута в книзі фотографія
Забута в книзі фотографія

 

Дарчий напис
Дарчий напис

    Матвій Іванович Лопатін навчався в Уманському училищі садівництва і землеробства з 1911 по 1917 р.р. Протягом 1921-1926 р.р. працював викладачем Уманського агротехнікуму.

    У 1930 р. почав працювати заступником директора з навчальної роботи. За його ініціативи на кафедрі фізіології рослин було створено кабінет-музей, експонати для якого виготовляли студенти та керівник.

    М.І.Лопатін працював в Уманському СГІ до 1941 р. У період, коли був зроблений цей знімок, Матвій Іванович був завідувачем кафедри ботаніки і фізіології рослин. До війни захистив докторську дисертацію і отримав учене звання професора. Під час Великої Вітчизняної війни і у повоєнні роки Лопатін працював у Курганському СГІ.

    Як склалась доля вдячних учнів Матвія Івановича, невідомо, але пошук розпочато. Майже не лишають надії на результат 76 років з того часу, Велика Вітчизняна війна, лихі довоєнні, та й післявоєнні роки. Про що мріяли четверо студентів-аграріїв, можемо тільки здогадуватись. Але вони готувались до зйомки – на дошці крейдою написали «Кабінет захисту рослин», чемно сіли за стіл. Можливо, попросили улюбленого викладача сфотографуватись з ними після екзамену, чи заліку. Хто знає? На фотографії можна розгледіти частину кабінету. Зараз фотографії рахуються сотнями, а тоді, у далекому 1937 році, це була подія.

    Мить, залишена між сторінками старої книги (можливо, Матвієм Івановичем), яскравою блискавкою долетіла до нас через роки і відстані. Спасибі, що ви були…

Н. Михайлова, провідний бібліотекар

Рубрика: Бібліотека