27.01.2022 5372

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

З 2012 року офіційний календар пам’ятних дат України поповнився ще однією сумною складовою – Міжнародним днем Голокосту.

На світовому рівні ця пам'ятна дата була зафіксована Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 60/7 ще 1 листопада 2005 року, в Україні ж для її відзначення було обрано 27 січня – день, коли війська 1-го Українського фронту у тепер, здавалося б, далекому 1945 року звільнили приречених на смерть в’язнів концтабору смерті Аушвіц-Біркенау поблизу Освенціма.

«Голокост» у перекладі з давньогрецької означає «всеспалення», і нині страшно навіть подумати й усвідомити, скільки людських доль поглинули криваві жерла амбіцій, скільки родинних ниточок навіки обірвалися у задусі газових камер, скільки куль зрешетили стражденні серця, у яких ще жевріла надія, скільки душ стали чорною без емоційною пусткою після втрати найдорожчих людей…

У цей день ми не просто згадуємо тих, хто загинув, ми зворушуємо у пам’яті миті та наслідки провадження людиноненависницької політики, загарбницьких зазіхань, знікчемлення найвищої цінності – життя. На жаль, сьогодні ми досі бачимо їх, незважаючи на прогрес думок й інтелектуальний розвиток суспільства. Та все ж чим більше ми усвідомлюватимемо факти минулого, вивчатимемо його помилки, тим більше шансів буде у нас в майбутньому стати кращими.

Пам’ятаймо! Заради майбутнього. Заради нас самих.

Пресцентр Уманського НУС