02.06.2014 7519

Моє стажування в Польщі: садівничі господарства

Під час науково-виробничого стажування в Польщі за програмою професора Станіслава Толпи відвідано плодорозсадник "Wіeczorek" поблизу м. Познань і садівниче господарство "Ziętek" в околицях м. Вроцлав.

Створене у 1975 р. плодорозсадницьке господарство "Wіeczorek" – член Союзу польських плодових розсадників і володар престижних нагород у галузі садівництва, вирощує садивний матеріал плодових та ягідних культур і саджанці понад 200 сортів троянд. Розсадник володіє ексклюзивним правом виробництва цінних крупноплідних сортів сливи "чачакської" селекції, чеських сортів черешні та карликової підщепи PHL для черешні і вишні. 

Карликову підщепу черешні PHL вирощують із зелених живців у плівкових тунелях
Карликову підщепу черешні PHL вирощують із зелених живців у плівкових тунелях

У власних маточниках вирощують відсадки клонових підщеп яблуні М.26, М.9, Р.14, Р.22 і Р.60, продукують сіянці черешні, вишні магалебської та аличі, а також саджанці троянд. Виробничі процеси в господарстві максимально механізовано, а викопування саджанців з якісною кореневою системою ведуть комбайном. Саджанці троянди та кущових ягідників зберігають у холодильнику, а плодові – в прикопках. Садивний матеріал реалізують з "голим" корінням і в 3- 5 – літрових контейнерах.

Саджанці викопують комбайном бельгійського виробництва
Саджанці викопують комбайном бельгійського виробництва

Більшість саджанців троянди експортують в Данію, Нідерланди, Німеччину, Великобританію, Білорусь та Скандинавію.

Готові до реалізації саджанці троянди
Готові до реалізації саджанці троянди

Садівниче господарство "Ziętek", що неподалік міста Вроцлав, володіє 40 га саду, з яких 27 га займають яблуні, вирощується також персик, вишня, черешня та слива. Власник господарства – магістр садівництва Станіслав Зентек, член президії польської Асоціації розвитку інтенсивного садівництва, неодноразово ділився досвідом з колегами на міжнародних семінарах "Високоінтенсивні технології – в садівництво", які вже майже два десятиліття організовує кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС.

У сприятливому для ведення садівництва південно-західному районі Польщі поблизу Вроцлава успішно вирощують персики. Навіть 20-річні насадження яблуні в господарстві С. Зентка забезпечують врожайність від 40 до 70 т/га і, допоки плодоноситимуть, корчувати їх не збираються. Дерева щороку ретельно обрізують, вносять мінеральні добрива та зрошують, а регуляторів росту, підрізування стовбурів чи коренів не застосовують.

Найкращим за смаковими властивостями вважають яблука сорту Голден Делішес, хоча плоди його дещо заіржавлюються, а також Джонаголд, Глостер (на польській карликовій підщепі Р.22 зі схемою садіння 3х0,5 м), Гала Мондіал та імунний до парші чеський сорт Рубінола. З ранніх вирощують яблука сортів Амбасса, Делькорф, Ерлі Женева, Пірос та Саммеред.

З магістром Станіславом Зентком у яблуневому саду
З магістром Станіславом Зентком у яблуневому саду

Для визначення терміну захисту від шкідників застовують феромонні пастки.

Інтенсивні насадження яблуні в господарстві "Зентек"
Інтенсивні насадження яблуні в господарстві "Зентек"

Практикують високоефективне вирощування сливи десертних сортів – Катінка, Ганіта, Елена, Презента, Джойо і Топ, на напівкарликовій підщепі – сіянцях Угорки Вангенгейма (схема садіння 3,5 х 2 м). Врожайність сортів зазвичай на рівні 50-60 т/га, а окремі роки деякі сорти дають і по 80 т/га якісних плодів. 

Причіпна платформа для збору врожаю й обрізування дерев
Причіпна платформа для збору врожаю й обрізування дерев
Птахів з черешневого саду відлякують петардами з імпровізованої вежі
Птахів з черешневого саду відлякують петардами з імпровізованої вежі

За надану можливість стажування висловлюю подяку кафедрі садівництва Вроцлавського природничого університету (завідувач – доктор хабілітат Катажина Адамчевська-Совінська) та адміністрації Уманського національного університету садівництва, за підтримку – науковому керівнику професору Олександру Мельнику та докторам Петру і Софії Зідлик з Познанського природничого університету.

Ольга Шарапанюк, викладач кафедри  плодівництва і виноградарства

Фото автора та з сайту www.szkolkawieczorek.pl