20.04.2013 6979

Народному самодіяльному ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» – 25 років

   Весна – дивовижна пора року, час творчих звершень, світлих надій і незабутніх вражень. Саме цієї пори один із кращих колективів Уманського національного університету садівництва народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» відзначав свій ювілей – 25 років від дня створення.

   18 квітня в актовій залі було гамірно та людно, на проекторі – демонстрація фото 25-річної давнини, на них пізнають себе ветерани «Хлібодарів», яких поєднала на довгі роки пісня.

   Святкова програма розпочалася славнозвісною «Хліборобською урочистою», під час виконання якої ректору університету Олені Непочатенко  солістка ансамблю в українському вбранні вручила коровай на вишитому рушнику. Олена Олександрівна привітала колектив з 25-річним ювілеєм і відзначила, що ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» – один із найкращих хорових колективів на Україні та єдиний студентський колектив на Черкащині, який неодноразово підтверджував свою майстерність, виборюючи призові місця на різних сценах. Олена Олександрівна побажала ювілярам творчої наснаги, енергії та подальших перемог. Від ректорату винуватці свята отримали в подарунок музичний інструмент.

   Приєдналася до теплих привітань і голова профспілкового комітету Маргарита Парубок. У своєму привітанні вона відзначила, що ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» не тільки дарує незабутні хвилини радості, але й піднімає імідж університету. Маргарита Іванівна також пригадала імена тих людей, які були засновниками  ансамблю «Хлібодари». Голова профспілкового комітету побажала учасникам колективу переповнених глядацьких залів, гучних оплесків та нагородила ювілярів поїздкою до Львова.

   Справжньою родзинкою свята став виступ від ветеранів «Хлібодарів» старшого викладача кафедри української та іноземних мов, головного редактора газети «Університетські вісті» Майї Замаховської. Задушевними птахами злітали спогади про перших керівників і організаторів ансамблю: Світлану Калінську, Юрія Пономарьова, Надію Чернієнко, Вадима Кострицю та поїздки з концертами по різних місцях України. Майя Юхимівна згадувала про ті щасливі дні, коли на сцені пліч-о-пліч стояли і студенти, і аспіранти, і викладачі, забуваючи про всі життєві негаразди та черпаючи в пісні сили та енергію.

   Під кінець своєї щирої, теплої промови Майя Юхимівна закликала молодь: «Співайте і радійте від того, що співаєте в такому чудовому колективі! Примножуйте славні традиції Уманського національного університету садівництва!»

   Перші ентузіасти, які заклали фундамент створення «Хлібодарів», заспівали пісні, та заспівали так, що аж дух перехоплювало, а груди наповнювалися гордістю за тих, хто сьогодні показує приклад сучасній молоді. Адже стояли на сцені і декани, і завідувачі кафедр, шановані викладачі, професори…

   Дуже багато задушевних, гарних слів у цей день говорили ювілярам. Вітання прозвучали від Центру культури та виховання, від учасників ансамблю танцю «Нивка», від випускників – активних учасників колективу, для яких участь у ансамблі пісні і танцю стала незабутніми сторінками студентського життя.

   Завдяки сучасним технологіям найпалкіші вітання почули ювіляри та всі присутні від керівника колективу Юрія Пономарьова, який багато років вкладав у «Хлібодари» свій талант, енергію і завзяття, наразі Юрій Дмитрович проживає у Бразилії, але навіть там продовжує пропагувати українську пісню.

   Протягом цих років у колективі змінювалися художні керівники, але любов до пісні, яка жила в їхніх серцях, вони передавали своїм вихованцям.

   Сьогодні ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» працює під керівництвом Світлани Берднікової, молодого і перспективного спеціаліста. Світлана Олександрівна збагатила репертуар ансамблю кращими зразками української пісні, згуртувала юнаків і дівчат у єдиний студентський колектив на Черкащині. Однодумцями та вірними помічниками керівника ансамблю є Олександр Бердніков, концертмейстер колективу, художній керівник ансамблів «Криниченька» та «Чарівниці» Наталія Браславська та балетмейстер Наталія Шаповаленко.

   Вдячні учасники колективу подарували керівникам троянди і теплі обійми.

   Затишна атмосфера вечора, посмішки на обличчях, святковий настрій – все свідчило про те, що свято вдалося на славу.

   Тож від щирого серця бажаємо всім учасникам колективу не втрачати того природного запалу, енергії і продовжувати нести у світ красу української пісні.

   Нехай кожен день у житті буде сповненим уваги і тепла, нехай життя з року в рік рясніє радісними та хвилюючими моментами, а душа співоча ніколи не знає старості і суму.

   І тому хай стануть девізом для молодого покоління ансамблю «Хлібодари»  пророчі слова:

Буде завжди хлібина до столу,

Буде завжди колосся шуміти,

Будуть завжди сміятися діти,

Буде сонце світити крізь хмари,

Бо живуть на землі «Хлібодари»!

Надія Зубова, методист Центру культури і виховання