21.01.2014 5138

Наукова та інноваційна діяльність УНУС у 2013 році

Наукова та інноваційна діяльність в Уманському національному університеті садівництва виконувалася відповідно до затвердженої вченою радою «Концепції наукової та інноваційної діяльності в Уманському НУС на період 2013-2020 рр.» та Програми наукових досліджень університету на 2011-2015 рр., зареєстрованою у Державному центрі науково-технічної і економічної інформації, яка включає 20 підпрограм. Також університет брав участь у спільних наукових програмах  НААН України: ПНД НААН 01 «Родючість, охорона і раціональне використання ґрунтів» при Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського» і ПНД 41 «Наукові основи ефективного використання інновацій в агропромисловому виробництві з урахуванням зональних особливостей регіонів» –Регіональний науково-інноваційний Центр забезпечення АПВ Черкаської області.

Програма досліджень університету об’єднує напрями наукової проблематики однієї або кількох кафедр. Всього у виконанні наукових досліджень за цими напрямами взяли участь більше 400 науково-педагогічних працівників, аспірантів та докторантів університету.

Крім ініціативної тематики наукові дослідження проводилися і на замовлення фірм, підприємств і установ. Всього було укладено вісім договорів – ТОВ «Сингента», «Байєр», «Аріста Лайф Сайєнс», фірма Nissan Chemical Industries Ltd, фірма AGRI SCIENCES – керівник доктор с.-г. наук, професор Яновський Ю. П.; ПП НВП «Агроенергетичні технології» – керівник доктор с.-г. наук, професор Грицаєнко З. М.; ТОВ «Агротехносоюз» – керівник доцент Жиляк І. Д.; ТОВ «Сингента» – керівник доктор с.-г. наук, професор Карпенко В. П.; Черкаська ДСГДС ННЦ «ІЗНААН» – керівник доктор с.-г. наук, професор Улянич О. І.; фірма «Ром і Гаас», Польща – керівник доктор с.-г. наук, професор Мельник О. В.

Університет має значний науковий потенціал у реалізації договірної тематики, грантових досліджень, надання наукових консультацій і послуг тощо. Тому в даному напрямку постійно ведеться робота та є позитивні напрацювання: університет разом з польськими колегами бере участь у програмі здобуття гранту на виконання екологічних досліджень проекту Tempus.

Університет активно співпрацює з органами влади, а саме з Черкаською облдержадміністрацією. На інвестиційному форумі 2013 «Черкащина – територія співпраці» було підписано угоди між ТОВ «АгроРось», «Седна-Агро» та університетом з впровадження інноваційних та новітніх розробок з вирощування сільськогосподарських культур з подальшим трансфером технологій на європейський ринок. Разом з тим науковцями університету було розроблено 12 інноваційних проектів, які пройшли апробацію.

В університеті успішно функціонує 12 наукових шкіл, очолюваних широковідомими вченими – докторами наук, професорами, академіками: наукова школа з мікробіології і фізіології рослин (Грицаєнко З.М.); з вивчення біології та технології вирощування плодових культур (Мельник О.В.,  Балабак А.Ф.); з вивчення біології і технології вирощування овочевих культур (Лихацький В.І.,  Улянич О.І.); з економіки сільського господарства (Непочатенко О.О., Уланчук В.С., Семенда Д.К., Нестерчук Ю.О.); з удосконалення системи землеробства в Лісостепу України з плодовими та польовими культурами (Копитко П.Г., Єщенко В.О., Бутило А.П.); з агрохімії та ґрунтознавства (Карасюк І.М., Господаренко Г.М., Недвига М.В.,  Геркіял О.М.); з рослинництва і кормовиробництва (Зінченко О.І., Терещенко Ю.Ф.); з технології зберігання і переробки плодів та овочів (Найченко В.М., Осокіна Н.М., Токар А.Ю.); з вивчення вдосконалення економічного механізму господарювання в аграрних формуваннях (Бурик А.Ф.); з генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур  (Парій Ф.М.,  Рябовол Л.О.); з лісових культур та фітомеліорації  (Шлапак В.П.); із захисту і карантину рослин (Яновський Ю.П., Шевченко Ж.П.).      

Станом на 1 грудня 2013 р. в університеті функціонують 14 науково-дослідних та навчально-наукових лабораторій, зокрема упродовж 2013 р. було відкрито сім  нових: «Екологічного моніторингу в агросфері», «Ландшафтної архітектури», «Соціальних ініціатив», «Овочівництва закритого ґрунту», «Грибівництва та вигонки овочів»,  «Маркетингові рішення» та «Інноваційно-інвестиційний ринок АПК». У 2014 р. планується відкриття ще чотирьох лабораторій, одна з яких буде науково-виробничою з фірмою «Агроко».

Майже всі лабораторії функціонують на засадах самофінансування. Так, лабораторією біотехнології у 2013 р. вирощено для реалізації  оздоровлений садивний матеріал суниці садової в кількості 16 тис. шт. та ожини безколючкової – 600 шт. Для закладання промислових насаджень суниці садової на ділянках ННВВ восени 2013 р. передано 4 тис. шт. розсади суниці сортів Дукат, Хоней та Гігантелла.

Проблемною НДЛ з оптимізації родючості ґрунту в плодоягідних насадженнях проводиться довготривалий дослід «Унікальна дослідницька агроекосистема яблуневого саду Уманського НУС», що має статус національного надбання України. Лабораторією надано аналітичні послуги кафедрам університету з виконання дипломних, аспірантських та інших робіт – проведено близько 1789 аналізів, а також послуги з агрохімічного обстеження ґрунтів для суб’єктів господарювання. У 2013 р. виконано переатестацію наукової лабораторії (свідоцтво про атестацію №А13-351 видане 06.11.2013 р.).

У науковій лабораторії генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур створено сорт пшениці спельти озимої «Європа» з високим вимолотом зерна (90%) і підвищеним вмістом білка (20%), гібрид соняшника «Армагедон», який в 2013 р. проходив Державне сортовипробування та гібрид жита озимого на стерильній основі.

Лабораторією «Екологічного моніторингу в агросфері» виконано випробування 10 гібридів кукурудзи фірми «Сингента» за різних норм та строків сівби, розроблено відповідні рекомендації виробництву.

Лабораторією «Засобів боротьби з бур’янами» виконано розробку екологічно безпечних сумішей хімічних і біологічних препаратів, рекомендованих до використання в посівах сільськогосподарських культур з метою підвищення урожайності та покращення якості зерна.

Університет має тісне наукове співробітництво з навчальними закладами та науковими установами України і зарубіжжя, яке щороку розширюється. Так, у 2013 р. університетом укладено ще дев’ять договорів про співпрацю, у тому числі п’ять міжнародних – з фірмами AGRI SCIENCES (Туреччина), Nissan Chemical Industries Ltd (Японія), "Ром і Гаас Польска" (Польща), з РУП «Гомельская обласная сельскохозяйственная опытная станция» НАН Беларуси, Республіканським науково-виробничим дочірнім унітарним підприємством «Інститут плодівництва», Білорусь.

З метою популяризації досліджень університету та запровадження інноваційних технологій в аграрний бізнес України в наступному році розпочинається спільний демо-проект з фірмою «Седна-Агро», який передбачає створення на базі  дослідного поля університету демонстраційних ділянок та проведення Дня поля.

На виконання наказу по Уманському НУС № 20-10/97 від 02.04.2013 р. «Про розробку проекту розвиток плодово-ягідних сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області» створено демо-ділянки ягідників (суниця, ожина, порічки), закладання яких буде продовжено у наступному році.

З метою популяризації декоративного садівництва, зокрема квітникарства, виконано закладання єдиного та унікального в Україні ірисарію вітчизняних сортів ірисів.

У 2013р. виконана велика робота з переоформлення спеціалізованих вчених рад та продовження терміну їх роботи. Нині в університеті продовжили роботу дві спецради – Д74.844.01  – спеціальності плодівництво, первинна обробка продуктів рослинництва та К74.844.02 – фізіологія рослин і мікробіологія. Ведеться подальша робота з продовження терміну роботи спецради К 74.844.03 – економіка та управління підприємствами.

Підготовка науково-педагогічних кадрів в університеті здійснюється через докторантуру, аспірантуру та самостійне виконання дисертаційних робіт здобувачами. Підготовка докторів наук у докторантурі проводиться з семи спеціальностей, де навчається шість докторантів. Навчання в аспірантурі проводиться з 18 спеціальностей, де навчається 143 аспіранти, з них 92 – за бюджетні кошти з відривом від виробництва, 40 – без відриву від виробництва, 11 аспірантів готуються  за контрактом. Керують аспірантами та здобувачами 48 наукових керівників – доктори наук, професори і кандидати наук, доценти.

У звітному році захищені три докторських та 17 кандидатських дисертацій.

В університеті апробація результатів наукових досліджень здійснюється через видавничу і винахідницьку діяльність. Так, станом на 1 грудня 2013 р. видано 17 монографій, 602 статті, у тому числі 53 у виданнях, що цитуються у наукометричних базах, 429 тез доповідей, 5 рекомендацій виробництву, отримано 24 патенти на корисну модель.

За результатами наукових досліджень в університеті в 2013 році видано: «Збірник наукових праць Уманського НУС» (вийшли 82 і 83 номери у двох частинах кожний); «Вісник Уманського НУС» (№1-2, 2013 р.); «Новини садівництва» (3 номери); «Збірник студентських наукових праць Уманського НУС»; матеріали шести наукових конференцій: «Всеукраїнської наукової конференції молодих учених», «Актуальні питання сучасної економіки», «Молода економіка», «Аспекти стабільного розвитку економіки в умовах ринкових відносин", «Менеджмент ХХІ століття: проблеми і перспективи», «Інноваційні технології виробництва рослинницької продукції»; колективні монографії за результатами конференцій – «Інституційні чинники розвитку підприємницьких структур», «Сучасні парадигми розвитку конкурентоспроможного агропромислового виробництва».

У поточному році виконано реорганізацію наукового журналу «Вісник Уманського НУС», проведено презентацію оновленого журналу. Розроблено сайт видання, на якому наведено тематику, вимоги до оформлення статей. Журнал має міжнародний індекс ISSN та зареєстрований у наукометричних базах РИНЦ, Agris.

Упродовж року в університеті проведено 30  наукових заходів, з них: 14 наукових конференцій, у т.ч. чотири міжнародних; 10 семінарів, у т.ч. два міжнародних; ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напрямку „Економіка сільського господарства та АПК”; два конкурси бізнес-проектів; два круглі столи; Наукові читання до Дня науки та Дня працівників сільського господарства.

Участь у науково-дослідній роботі беруть також студенти університету. За її результатами вони готують і публікують статті, виступають на конференціях і семінарах. У 2013 р. студентами опубліковано 909 статей і тез доповідей. В університеті працюють 28 наукових студентських гуртків, які охоплюють широку проблематику сільськогосподарського виробництва.

У поточному році на базі університету проведено ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напрямку „Економіка сільського господарства та АПК”, а також ІІ тур Всеукраїнської олімпіади зі спеціальностей «Агрономія» і «Плодоовочівництво і виноградарство». Переможцями Всеукраїнських олімпіад та конкурсів стали 11 студентів університету.

З метою активізації науково-дослідної роботи, в університеті у 2013 р. відновлено роботу наукового товариства студентів і аспірантів та активізовано діяльність ради молодих учених.

У 2013 р. університет взяв участь: у ХХV Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарці «Агро-2013», за що його нагороджено п’ятьма золотими  медалями в номінаціях:  «За розробку і впровадження ресурсоощадних систем удобрення сільськогосподарських культур», «За вагомий внесок в розробку та впровадження технологій з розмноження малопоширених плодових та декоративних культур»,  «За вагомий внесок в розробку інноваційно-інвестиційної моделі розвитку аграрного сектора економіки»,  «За вагомий внесок в розвиток технології зберігання продуктів рослинництва», «За розробку та впровадження систем менеджменту якості в підприємствах АПК»; у виставках-ярмарках до Дня незалежності, Дня знань, Дня міста, Дня працівника харчової промисловості, Дня працівників сільського господарства, 90-річчя Уманського району; у інвестиційному форумі  2013 «Черкащина – територія співпраці»; у нараді з питань особливостей розвитку аграрного сектору та стратегії розвитку українського села; Днях поля за участю фірм Сингента, Басф, Євраліс-Семенс, Німецького аграрного центру.

З метою пропагування наукових розробок кафедр на виставках різного рівня видано рекламну продукцію у вигляді буклетів стосовно наукових досягнень, розробок та послуг кафедр.

У 2013 році університет став членом Міжнародної асоціації Наукового садівництва (ISHS, м. Левен, Бельгія). Ведеться робота зі створення на базі університету «Всеукраїнської асоціації садівництва». Таким чином, можна з впевненістю констатувати, Уманський національний університет садівництва гідно утримує лідерські позиції в сфері наукової та інноваційної діяльності, активно інтегруючись до міжнародної наукової спільноти. 

Наукова та інноваційна діяльність УНУС у 2013 році
Наукова та інноваційна діяльність УНУС у 2013 році

Проректор з наукової та інноваційної діяльності

доктор с.-г. наук, професор В. П. Карпенко