26.03.2015 4713

Науково-практичний семінар «Трудове законодавство: відповідальність бухгалтера»

Продовжуючи традицію проведення науково-практичних семінарів, присвячених актуальним питанням бухгалтерського обліку та звітності,  25 березня 2015 р. кафедрою обліку і аудиту організовано науково-практичний семінар «Трудове законодавство: відповідальність бухгалтера», в якому взяли участь фахівці Територіальної державної інспекції з питань праці  у Черкаській області м. Умань, викладачі та студенти.

Відкрив семінар завідувач кафедри, доктор економічних наук, професор Володимир Уланчук, зазначивши важливість підготовки висококваліфікованих фахівців із бухгалтерського обліку. Він наголосив на динамічності змін законодавства, що зумовлює важливість проведення таких заходів.

Із нововведеннями в законодавстві усіх учасників ознайомила головний інспектор відділу Територіальної державної інспекції з питань праці  у Черкаській області м. Умань Людмила Мараховська.

З нововведеннями в законодавстві про працю  усіх учасників ознайомила головний інспектор відділу Територіальної державної інспекції з питань праці  у Черкаській області м. Умань Мараховська Людмила Іванівна
З нововведеннями в законодавстві про працю усіх учасників ознайомила головний інспектор відділу Територіальної державної інспекції з питань праці у Черкаській області м. Умань Мараховська Людмила Іванівна

Присутніх проінформовано про внесення зміни до Кодексу законів про працю України, що стосуються сфери легалізації зайнятості; відповідальність за порушення законодавства про працю та збільшення розмірів штрафних санкцій у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

 Цікавим для майбутніх випускників була інформація про порядок проведення перевірок контролюючими органами, зокрема фахівцями  Державної інспекції з питань праці  у Черкаській області. Доповідач звернула увагу на види відповідальності бухгалтера за дотримання трудового законодавства, зокрема адміністративну, дисциплінарну, матеріальну. Слухачів зацікавила інформація  про найбільш типові порушення та розміри штрафів, які можуть накладатися на посадових осіб підприємств, зокрема головного бухгалтера.

Учасники  науково-практичного семінару зацікавлено слухають доповідачів
Учасники науково-практичного семінару зацікавлено слухають доповідачів

Людмила Мараховська наголосила на положеннях законодавства, якими визначено категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, зокрема молоді, яка закінчила навчання у ВНЗ і вперше влаштовується на роботу. Особливу зацікавленість серед слухачів викликала інформація щодо пільг підприємствам, які працевлаштовують на перше робоче місце випускників.

Активну участь у дискусії взяла к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту  Шевченко Наталя Олександрівна
Активну участь у дискусії взяла к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту Шевченко Наталя Олександрівна

Наприкінці заходу присутнім були надані вичерпні відповіді на всі запитання, що виникли під час проведення семінару. 

Олена Шайко, доцент кафедри обліку і аудиту