16.02.2022 5318

Навчання з питань пожежної безпеки відбулися в Уманському НУС

Навчання з питань пожежної безпеки для керівників, очільників структурних підрозділів і відділів відбулися сьогодні в актовій залі Уманського національного університету садівництва. Згідно із законодавством України, посадові особи, які очолюють підприємства, а також установи чи структури, перш ніж приступити до посади та кожні три роки зобов’язані проходити навчання на тему «Охорона праці і пожежна безпека на підприємстві». Відповідно до закону, воно може здійснюватися лише відповідними сертифікованими установами.

Присутні мали нагоду навчитися правилам проведення та контролю здійснення пожежної безпеки на ввірених їм посадах на основі законів, введених Міністерством внутрішніх справ України, адже відповідальність за пожежну безпеку несе керівник. У відповідності з цими програмами та статтями регулюється не тільки структура та зміст навчальних програм, а й процедура дотримання правил пожежної безпеки та спосіб перевірки їх виконання.

Представники Уманських територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності (ІІІ категорії) провели змістовну навчальну програму з пожежної безпеки у закладі освіти.

Володимир Погащенко, фахівець Уманських територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності (ІІІ категорії) розповів про пожежну безпеку в закладах освіти на підставі чинних правил, інструкцій  та інших нормативних актів з питань пожежної безпеки, адже Програма для проведення первинного протипожежного інструктажу затверджується керівником відповідного структурного підрозділу (начальником цеху, відділу тощо), відповідальним за протипожежний стан, або керівником підприємства (його заступником).

Навчання з питань пожежної безпеки відбулися в Уманському НУС
Навчання з питань пожежної безпеки відбулися в Уманському НУС

Пожежа є неконтрольованим процесом горіння, і щорічно на території України виникають понад 50 000 пожеж. Однак проведення таких навчань, як сьогоднішнє, дає змогу зменшити сумну статистику. Забезпечення пожежної безпеки в організаціях і на підприємствах системи освіти України здійснюється згідно з Правилами пожежної безпеки в Україні та Правилами пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України 15.08.2016 № 974.

Головним завданням забезпечення належного рівня пожежної безпеки у закладах освіти є захист та рятування людей від впливу небезпечних факторів пожежі, що супроводжують неконтрольоване горіння. У разі виникнення пожежі, дії працівників закладів, залучених до гасіння пожежі, мають бути спрямовані на створення безпеки людей і в першу чергу – дітей, їх евакуацію та рятування. Таким чином, усі заклади та установи перед початком навчального року мають бути прийняті відповідними комісіями, до складу яких входять представники органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки.

Фахівці унаочнювали присутнім навчальний процес, аби кожен міг усвідомити власну відповідальність щодо пожежної безпеки, наголошуючи, що несвоєчасне повідомлення про пожежу і пізнє оповіщення підвищує імовірність негативних і трагічних наслідків. Тому на сьогодні забезпечення закладів необхідними знаннями, в першу чергу, та системами протипожежного захисту є одним з найпріоритетніших завдань, виконання якого слід домагатися усіма можливими способами та засобами впливу.

Також під час навчання присутні мали змогу ознайомитися з особливостями облаштування та роботи вогнегасників різних типів й алгоритмом дій у випадку настання небезпечної ситуації.

Присутні мали нагоду навчитися правилам проведення та контролю здійснення пожежної безпеки.

Навчання з питань пожежної безпеки відбулися в Уманському НУС
Навчання з питань пожежної безпеки відбулися в Уманському НУС

Однак найкращий спосіб захиститися від пожежі – не допустити її виникнення, а якщо небезпечна подія сталась – ужити заходів щодо мінімізації її наслідків. І головне бути відповідальними та пам’ятати: телефон пожежної служби 101; для економії дорогоцінного часу слід одразу повідомити оператору своє ім'я, прізвище та адресу події, коротко пояснити проблему. Бажано ще оцінити і рівень небезпеки.

Ознайомлений – отже убезпечений!

Пресцентр Уманського НУС