28.03.2014 7691

Не забули українці славу Сагайдачного

Петро Сагайдачний
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич-Сагайдачний – український державний і політичний діяч, дипломат, один із найвідоміших і найталановитіших мудрих полководців Війська Запорізького, запеклий борець з турецько-татарською силою. Він з  однаковим успіхом діяв і в ратнім бою, і на дипломатичних теренах, і на культурно-просвітницькій ниві.

В українській історичній літературі про Сагайдачного написано немало, його багатогранна особистість та військовий талант стали предметом окремих досліджень і темою історичних нарисів. Один і з його сучасників- шляхтичів про Сагайдачного писав «Петро Конашевич, чоловік надзвичайної мудрості й зрілого судження у справах, спритний у словах і вчинках, хоча за походженням, способом життя і звичками був простою людиною, однак в очах нащадків він гідний стати поряд з найвидатнішими людьми свого часу в Польщі". …Був то чоловік великого духу, що сам шукав небезпеки, легковажив життям, у битві був першим, коли доводилося відступати – останнім".

Тож дізнатися про Петра Сагайдачного можна чимало цікавого.  Саме цій легендарній постаті студенти факультету агрономії і присвятили історико-просвітницький захід, що пройшов у Науковій бібліотеці Уманського НУС.  Проведений захід допоміг студентам глибше і повніше пізнати велич цієї обдарованої, неординарної людини, чиє ім’я на віка вкарбоване в історію українського народу.

Хотинська війна, 1621 р
Хотинська війна, 1621 р

Про головні події життя Петра Сагайдачного, а також історичні факти його діяльності студентів ознайомили голова ради студентського самоврядування Юлія Тітова та члени студради: Олександр Доценко, Володимир Орел та Катерина Постойко. І, зрозуміло, не могло обійтися без козацьких пісень, які чудово виконав гурт «Краяни» (керівник Світлана Берднікова). На завершення студенти мали змогу подивитись документальний фільм про Петра Сагайдачного та познайомитися з історією того періоду, а також переглянути книжкову виставку, яку підготували працівники бібліотеки.

Петро Конашевич-Сагайдачний, гетьман Войська єго королівської милості Запорозького. Портрет 1622 року. Гравюра з книги К.Саковича "Вірш на жалосний погреб Зацного Рицера Петра Конашевича Сагайдачного"
Петро Конашевич-Сагайдачний, гетьман Войська єго королівської милості Запорозького. Портрет 1622 року. Гравюра з книги К.Саковича "Вірш на жалосний погреб Зацного Рицера Петра Конашевича Сагайдачного"

Незважаючи на те, що доля Петру Сагайдачному відміряла короткий вік,  його гетьманування стало цілою епохою  для українського козацтва та мало велике значення в історії України. З його іменем пов’язані величні успіхи українського козацтва – це і походи на Стамбул, і взяття Кафи, і переможна Хотинська битва, і похід на Москву. Саме він зумів повернути престиж українського козацтва, домігся об'єднання всіх верств українського суспільства,  повернув Києву значення культурного і релігійного центру та відновив в Україні православну митрополію. Завдяки його хоробрості, неймовірним здібностям була збережена наша культура, релігія та ментальність.

Не забули українці славу Сагайдачного
Не забули українці славу Сагайдачного

Олена Черно, заступник декана з виховної роботи факультету агрономії