12.06.2015 5045

Ніколи і нікому не здолати наш народ!

Уманський національний університет садівництва з початку свого становлення і протягом усіх реорганізацій, які випали на його долю, ніколи не залишався осторонь державних подій. Викладачі, співробітники та студенти навчального закладу беруть активну участь у суспільно-політичних процесах, що відбуваються у нашій державі.

Наразі трагічні події на Сході країни хвилюють, викликають співчуття та не залишають байдужим кожного громадянина держави. Науково-педагогічний та студентський колектив університету впродовж навчального року провів ряд благодійних акцій на підтримку наших бійців у зоні АТО: зібрано кошти та речі, з листопада відбувається заготовка борщових наборів у сушильних камерах, розташованих на території навчального закладу. До речі, традиція сушіння овочів та фруктів збереглася ще з часів училища садівництва і землеробства, коли викладачі й студенти сушили яблука, груші, вишні, суміші овочів («Суп обыкновенный», «Суп жульен», «Борщ») для хворих та поранених військових Першої світової війни, про що згадується у журналі «Плодоводство» №9 за 1914 рік.

Ректор університету, професор Олена Непочатенко зазначила, що після звернення за допомогою волонтерського штабу «Разом» співробітниця навчального закладу, лаборант кафедри технології і переробки плодів та овочів Галина Нестеренко погодилася займатися сушінням борщів. Вона з листопада у вільний від роботи час сушить борщові набори: кожного дня о сьомій ранку Галина Петрівна поспішає завантажити у сушарки по 50 кг, а з березня – по 70 кг нарізаних овочів, які їй привозять із Свято-Покровської церкви, та контролює процес сушіння.

Ніколи і нікому не здолати наш народ!
Ніколи і нікому не здолати наш народ!

«Мене ніхто не заставляв це робити, я роблю це за покликом душі, – так пояснила ця благородна жінка з чистим серцем і щирими помислами, – ви ж не забудьте згадати за інших: науково-педагогічні працівники кафедри плодівництва виділили груші для сушіння (завідувач Олександр Мельник); столовий буряк, цибулю, моркву та капусту надав навчально-науково-виробничий відділ (завідувач Роман Длугоборський); завідувач кафедри технології і переробки плодів та овочів Анастасія Токар поділилася власноруч вирощеною зеленню, а дипломники цієї ж кафедри віддали для військових досліджувані зразки повидла і томатні соуси».

Під час інтерв’ю з Галиною Нестеренко подумалось: ніколи і нікому не здолати той народ, який, жертвуючи власними благами, ділиться останнім, щоб допомогти воїнам, які захищають наше мирне життя.

Із гордістю констатую, що пишаюсь своїми співвітчизниками, ім’я яких – українці!

Надія Зубова, методист Центру культури і виховання студентів