16.12.2013 5564

Ой на Андрія гадали дівчата…

З давніх-давен Україна славиться традиційними святами й обрядами. Кожен, хто сповнений любові до української спадщини, повертається до надбань свого народу. Одним із великих зимових свят, яке відзначають українці 13 грудня, є свято Андрія Первозванного.

Студенти першого курсу факультету економіки і підприємництва Уманського національного університету садівництва під керівництвом заступника декана з виховної роботи Світлани Власюк із дружнім візитом відвідали загальноосвітню школу-інтернат, подарувавши учням веселі українські вечорниці. Факультет економіки і підприємництва планує у майбутньому на базі школи-інтернату відкрити для учнів-старшокласників класи з економічним напрямком згідно з університетською програмою. Тож свято стало слушною нагодою для налагоджування добрих зв’язків із учнівською молоддю.

Ой на Андрія гадали дівчата…
Ой на Андрія гадали дівчата…

Затишна та світла актова зала із інтер’єром української світлиці вмістила всіх бажаючих, які прийшли долучитися до традиційного свята Калити, що дійшло до нас із прадавніх часів.

Учасники дійства віншували гостям чудові вечорниці, віддаючи шану та висловлюючи глибоку повагу до українських традицій.

Перед присутніми ожили обряди наших предків з гаданнями дівчат: на вишневих гілочках, рахування дрів, кидання чобітків. У цей день не обійтися без кусання традиційної калити, що символізувала сонце і бога шлюбу, а мак у коржі, за народними віруваннями, означав зорі на небі та високий урожай на полі.

Ой на Андрія гадали дівчата…
Ой на Андрія гадали дівчата…

Студенти показали школярам обряд випікання та прикрашання калити, супроводжуючи його жартівливими піснями та приповідками.

У небо наша калита, у небо,

А ти, сонечко, підіймись,

Та на нас подивись:

Ми калиту чіпляємо,

На місяць поглядаємо,

Свою долю-радість закликаємо – приспівували дівчата, пов’язуючи калиту червоною стрічкою до сволока.

У залі панувала дружня та весела атмосфера, коли учні із захопленням кусали смачну калиту.

А коли учасники прекрасного дійства вдосталь наспівались та порозважались, господині вечорниць частували гостей смачними варениками, які на Україні ліплять із різною начинкою: з картоплею, капустою, гречкою та ягодами.

Шквал бурхливих оплесків у глядачів викликали гумористичні пісні «Ой служив же я у пана», «А мій милий вареничків хоче», під час виконання яких артисти чудернацько пританцьовували, імітуючи рухи домашніх тварин та залицяння українських хлопців до дівчат.

Заступник директора з виховної роботи Олександр Рудий від імені керівництва школи-інтернату щиро подякував заступнику декана факультета економіки і підприємництва з виховної роботи Світлані Власюк та студентам за прекрасні українські вечорниці, привітав усіх присутніх зі святом і закликав шанувати українські обряди та традиції.

Ой на Андрія гадали дівчата…
Ой на Андрія гадали дівчата…

Вечорниці поволі затихали, але любов і щире слово, подаровані учасниками свята, довго зігріватимуть душі присутніх. І хай лунатимуть із вуст кожного українця пророчі слова:

Не дай забутися, з якого роду,

З якого кореня у світі почалися.

Боже, великий, єдиний!

Нашу Україну храни.

Волі і світу промінням ти її осіни!

                                                 Прес-центр університету