05.06.2013 6606

Охорона довкілля – наша спільна справа

5 червня кожного року відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 році і є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

З тих пір Всесвітній день навколишнього середовища - «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами, як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, посадка дерев, а також кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території. Цього року акція «За чисте довкілля» почалася в Уманському національному університеті садівництва з середини квітня і супроводжувалась заходами по прибиранню території, упорядкуванню газонів, декоративних насаджень, доглядом за науковими дослідами.

Незважаючи на те, що кафедра екології досить молода і лише формує наукові і навчальні традиції, викладачі і студенти кафедри прагнуть зустрічати цей день творчими здобутками, екологічними акціями, роботою на дослідному полі. 

Колектив кафедри екології та БЖД
Колектив кафедри екології та БЖД

Розуміючи, що наукові дослідження є потужним фундаментом підготовки студентів, з самого першого дня свого існування кафедра позиціонувала себе як науковий підрозділ, який намагається практично вирішити екологічні проблеми, що виникають при веденні сільського господарства. Для цього з 2008 року на кафедрі виконується держбюджетна тема «Розробка методологічних підходів і практичного механізму екологічно-збалансованого природокористування у сфері аграрного виробництва» (державний реєстраційний номер – 01080U09772). Зважаючи на те, що головною екологічною проблемою сьогодення є втрата біорізноманіття, на дослідному полі УНУС були закладені досліди з вермикультури, яка за оцінками експертів, є реальним шляхом екологізації сільського господарства, на що націлена сучасна агроекологія. На основі даних цих дослідів викладачі проводять наукову роботу та виконують разом зі студентами дослідження, які кладуться в основу дипломних робіт. Зокрема, за матеріалами цих дослідів опубліковано понад 30 наукових праць та виконується близько 40 тем дипломних робіт. Під керівництвом викладачів та сумісно з викладачами студентами опубліковано близько 70 наукових праць.

Науковий семінар з вермикультури
Науковий семінар з вермикультури

Творчі здобутки викладачів та студентів крім фахових видань друкуються в матеріалах щорічної конференції «Екологія: шляхи гармонізації відносин природи і суспільства», проведення якої кафедра започаткувала з 2009 року. На сьогоднішній день проведено 3 конференції, у роботі яких брали участь понад 20 академіків, докторів наук та близько 100 кандидатів наук. Матеріали конференції в повному тексті знаходяться на сайті університету. У 2009 та 2011 роках провідні фахівці з вермикультури брали участь у роботі семінарів з органічного виробництва (Умань,2009 та Іллінці 2011) та у роботі спеціалізованої конференції з вермикультури (м.Сімферополь,2012). Повні тексти більшості з наукових праць викладачів розміщені на сайті університету. Зокрема, у «Електронних матеріалах» у рубриці «навчальні посібники, монографії» розміщені повні тексти усіх монографій і навчальних посібників проф.С.П.Сонька. Всього ж за час існування кафедри викладачами було підготовлено і опубліковано понад 250 наукових статей, навчальних посібників, монографій, методичних вказівок.

Закладання наукових дослідів
Закладання наукових дослідів

Майже за 5 років існування кафедри її викладачами розроблено близько 60 НМКД. Як кажуть «з нуля», були підготовлені нові дисципліни, зокрема, проф.Сонько С.П. – 18 дисциплін, ст.викл.Пушкарьова Т.М.- 12 дисциплін; ст.викл.Василенко О.В.- 12 дисциплін; доц.Суханова І.П. – 6 дисциплін, доц.Дубіним А.М.- 4 дисципліни. Значна кількість методичних розробок викладачів кафедри розміщена на сайті університету. Серед них: навчальні посібники Сонько С.П. «Надзвичайні ситуації та цивільний захист населення»(З Грифом МОН), В.С.Цигода «Безпека життєдіяльності», курси лекцій з «Загальної екології» (С.П.Сонько, І.П.Суханова, Ю.Ю.Косенко) «Вступу до фаху»(С.П.Сонько, О.В.Василенко), «ГІС-технологій» (С.П.Сонько, О.В.Василенко), методичні вказівки з інших дисциплін.

Розуміючи, що екологія безмежна за предметом наука, викладачі щороку розширюють спектр наукових інтересів. Крім виробництва біогумусу і розробки технологій його застосування у практичному садівництві і овочівництві сьогодні на кафедрі розвиваються напрямки:

  • екологічний (зелений, сільський) туризм;
  • застосування геоінформаційних технологій в екологічних дослідженнях та цивільному захисті;
  • дослідження екологічно залежної захворюваності;
  • екологічна експертиза промислових та сільськогосподарських підприємств;
  • теоретичне обґрунтування формування екологічної мережі;
  • інформаційно-ресурсна концепція формування фітоценозів.

З липня 2012 року на кафедрі виконується господоговірна наукова тема «Оцінка екологічного впливу на місцеву екосистему Юрпільської гідроелектростанції у різних режимах її експлуатації». Це перший досвід екологічної експертизи господарських об’єктів. Але, будемо сподіватись, що не останній. Саме зараз ведуться переговори щодо залучення професора С.П.Сонька до екологічної експертизи Нікополь-Енергодарського промислового вузла.

Всі викладачі мають теми наукових досліджень. У 2011 році доц. С.Г.Половка захистив докторську дисертацію, в 2013 викладач А.А.Головатюк - кандидатську. 2 кандидати наук доценти І.П.Суханова та Т.М.Пушкарьова затвердили теми та працюють над докторськими дисертаціями. З 2011 року асистент Ю.Ю.Косенко почала працювати над кандидатською дисертацією під керівництвом д.г.н.,проф.С.П.Сонька.

На кафедрі сумісно з кафедрою овочівництва розроблено інноваційний проект зимової теплиці на екологічних принципах.

Виховна робота здійснюється у відповідності с планом. Кураторами академічних груп екологів з 1-го по 4-й курс є ст.викл.Пушкарьова Т.М., доц.Цигода В.С., ст.викл.Василенко О.В., доц.Дубін О.М., доц.Суханова І.П. Регулярно проводяться виховні години..

Проведені також наступні заходи: «День Туриста», краєзнавча екскурсія «Парк Софіївка – перлина садово-паркового мистецтва», бесіда «Соціальна небезпека алкоголізму в Україні», бесіда «Всесвітній день боротьби зі СНІД», відвідування виставки воскових фігур в краєзнавчому музеї, інсценована постановка, присвячена Дню Чорнобиля «Герої  Чорнобиля – поруч», інсценована постановка, присвячена дню охорони довкілля, участь у 12 міжнародному тижні освіти дорослих в Україні, День Землі, підготовка стіннівок.

Студенти кафедри на практиці на Ладижинській ДРЕС
Студенти кафедри на практиці на Ладижинській ДРЕС

Участь у святкуванні Дня туриста
Участь у святкуванні Дня туриста

З метою матеріального забезпечення навчального процесу і в аспекті підготовки до акредитації впродовж 2010 -2011 року силами колективу кафедри і студентів оформлено 3 навчально-наукових лабораторії: лабораторія біоекології ім.І.І.Корабльова (відповідальна доцент І.П.Суханова), лабораторія екології агропромислового виробництва (відповідальні ст.викладачі О.В.Василенко та Т.М.Пушкарьова) та лабораторія альтернативних джерел енергії (відповідальний доцент О.М.Дубін). Але ці лабораторії ще належить дообладнати відповідними меблями і приладами.

6 червня кафедра проводить екологічний захід з сепарації побутових відходів. Запрошуємо усіх взяти участь у цьому заході. 

Участь у акції «Чисте довкілля»
Участь у акції «Чисте довкілля»

 

Зав. кафедри екології та безпеки життєдіяльності

проф. Сонько С.П.