10.01.2015 4721

Перемога молодих науковців Уманського НУС

Щороку Академія АН ВО України оголошує конкурс на здобуття премій для молодих учених і студентів ВНЗ за кращі наукові роботи. Премії присуджуються як за завершені наукові роботи, так і за серії наукових праць з єдиної тематики, за відкриття та винаходи. Цьогоріч на конкурс було подано велику кількість робіт, серед яких комплексна праця молодих науковців-аспірантів кафедри біології УНУС Підан Л.Ф. та Івасюк Ю. І. «Біолого-екологічні основи інтегрованого застосування гербіцидів і рістрегулювальних речовин: фізіологічні, мікробіологічні, фітоценотичні механізми».

У науковій роботі авторами було узагальнено результати експериментальних і теоретичних досліджень з проблеми інтегрованої дії гербіцидів різних хімічних класів і регуляторів росту рослин, що успішно вирішується під керівництвом фундатора наукової школи з мікробіології, біохімії і фізіології рослин, завідувача кафедри біології, доктора с.-г. наук, професора З. М. Грицаєнко.

Представлена робота розкриває основні фізіолого-біохімічні, анатомо-морфологічні, мікробіологічні та агроценотичні механізми дії препаратів на рослини, що лежать в основі формування високої продуктивності посівів і якості врожаю. На підставі проведених досліджень автори запропонували біологічну основу інтегрованого застосування гербіцидів і рістрегуляторів, яка послугувала науковим підґрунтям для створення енергоресурсоекономних композицій препаратів, що забезпечують підвищення продуктивності посівів і якості врожаю олійних та високобілкових культур – сої й соняшнику.

У результаті конкурсного відбору та обговорення наукова робота Підан Л.Ф. та Івасюк Ю. І. «Біолого-екологічні основи інтегрованого застосування гербіцидів і рістрегулювальних речовин: фізіологічні, мікробіологічні, фітоценотичні механізми» була удостоєна першої премії журі конкурсу в номінації «За низку науково-дослідних праць», висвітлених на сторінках Вісника Уманського НУС.

Щиро вітаємо молодих науковців з їх перемогою та бажаємо подальшої плідної праці на нелегкій науковій ниві.

Проректор з наукової та інноваційної діяльності,

доктор с.-г. наук, професор В. П. Карпенко

Перемога молодих науковців Уманського НУС
Перемога молодих науковців Уманського НУС