03.04.2024 928

Перший в області, 19 серед ЗВО України

У сучасному динамічному освітньо-професійному середовищі якість – ключовий показник діяльності. І в даному контексті надзвичайно вагоме значення мають показники рейтингів, що засвідчують якісну складову функціонування закладу вищої освіти. Одним з таких ранжувань є Рейтинг ЗВО України за результатами акредитаційних експертиз, дані якого за підсумками 2019–2023 років були оприлюднені 02 квітня на сайті ЄвроОсвіта.

За висвітленими результатами, Уманський національний університет садівництва – другий аграрний ЗВО, що увійшов до 20 освітніх лідерів України за якістю надаваних послуг. А в межах області УНУС впевнено посідає перше місце, суттєво випередивши колег.

Рейтинг ЗВО України за результатами акредитаційних експертиз ґрунтується на підсумкових показниках діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, що формуються внаслідок комплексного аналізу ефективності роботи закладу освіти під час проведення розгляду й оцінки освітніх програм на відповідність запитам роботодавців і здобувачів освіти, а також сучасному ринку праці. А оскільки саме на освітній програмі базується навчання за кожною спеціальністю, то акредитація – це засвідчення на державному рівні належної якості освітнього процесу.

В Уманському національному університеті садівництва протягом 2019–2023 років було акредитовано 74 освітні програми за різними спеціальностями та рівнями вищої освіти – від початкового (молодший бакалавр) і першого (бакалаврський) до третього (доктор філософії). Такий позитивний результат зумовлений кількома складовими, що активно практикуються в УНУС:

  1. Тісна співпраця з роботодавцями в контексті розробки освітніх програм з метою забезпечення набуття студентами необхідних практичних навичок ще під час навчання;
  2. Долучення до освітнього процесу вітчизняних і зарубіжних представників практичної, науково-педагогічної і наукової сфер;
  3. Активна діяльність з розвитку та реалізації можливостей академічної мобільності як у межах України, так і за кордоном;
  4. Впровадження в освітній процес елементів дуальної форми навчання;
  5. Потужний кадровий потенціал науково-педагогічних працівників з досвідом практичної діяльності;
  6. Участь науковців університету у міжнародних грантових проєктах з метою вивчення та впровадження в освітній процес кращих практик методичного забезпечення та підвищення якості освіти;
  7. Зосередженість на всебічному розвитку студента як особистості та професіонала з потужним фаховим потенціалом у рамках реалізації концепції студентоцентризму.

Високий показник Уманського національного університету садівництва у Рейтингу ЗВО України за результатами акредитаційних експертиз це не лише результат спільної багаторічної праці колективу університету, а, передусім, свідчення здатності оперативно реагувати на вимоги до фахової підготовки у руслі останніх освітніх тенденцій і пріоритетів, зосередженість на профільній діяльності на умовах реалізації освітніх традицій шляхом впровадження інновацій, відкритість до діалогу та сталий розвиток у напрямі гармонійного поєднання академічних знань і практичних навичок.